Adakah Soya Merbahaya Kepada Pengidap Cyst @ Fibroid?

Perbahasan tentang soya berbahaya untuk penyakit yang berkaitan dengan wanita seperti cyst atau fibroid memang tidak pernah habis. Ada pihak yang bertegas mengatakan soya merbahaya kepada pesakit cyst dan fibroid, tetapi ada pula yang mendatangkan bukti ujian klinikal sebaliknya. Bagaimanakah persoalan ini dapat dirungkaikan?

 

 

supplement untuk cyst dan fibroid

 

(Micheal T. Et al, 2012), Cadangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza.

 

Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan merangsang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan ‘anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

 

Produk soya yang berlambak di pasaran sekarang ni kebanyakannya telah melalui proses modikasi (GMO) tersebut. Sebab daripada situlah, banyak kajian yang dibuat ke atas soya mengatakan ianya tidak sesuai untuk pesakit cyst atau fibroid.

 

Boleh juga merujuk tentang Punca dan Rawatan Cyst serta Fibroid untuk mengetahui lebih lanjut tentang penyakit yang menjadi igauan ngeri para wanita ini.

 

Perbezaan Soya Shaklee – ESP

Berbeza dengan protein soya Shaklee iaitu ESP, ianya dihasilkan 100% secara semula jadi bermula daripada proses pemilihan biji benih sehinggalah pembungkusannya. 100% menggunakan air sewaktu pemprosesannya, bukan melibatkan bahan kimia seperti sesetengah produk soya yang lain.

 

Adakah GLA Sesuai Untuk Pengidap Cyst @ Fibroid?

Sudah pasti sangat boleh! GLA adalah supplement yang mengandungi good Omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan menstabilkan hormon.

 

GLA daripada minyak borage adalah yang terbaik berbanding Evening Primrose Oil (EPO). Maka GLA Shaklee adalah antara pilihan terbaik kerana mengandungi minyak borage yang agak tinggi.

 

Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung (corn oil) dan minyak bunga matahari (sunflower oil) juga mengandungi Omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang yang mana boleh mengakibatkan keradangan.

 

Supplement Untuk Cyst @ Fibroid

 

1) GLA dan Vitamin ACE

Terdapat pelbagai pilihan suplemen untuk pengidap Cyst atau Fibroid. Yang paling famous dan pernah dicadangkan oleh doktor ialah gabungan GLA dan Vitamin ACE. GLA sangat baik dalam menstabilkan kembali hormon kerana di antara punca utama penyakit Cyst atau Fibroid ini ialah akibat hormon yang tidak stabil.

 

Vitamin A (boleh didapati di dalam Carotomax), Vitamin C dan Vitamin E pula amat disyorkan kerana tinggi anti-oksidan. Anti-oksidan berfungsi untuk menyahkan atau meneutralkan radikal bebas yang turut menjadi penyebab penyakit ini sekaligus menghalang daripada ianya berulang.

 

2) Lipotropic Factor Seperti Innositol dan Choline

Lipotropic factor seperti Innositol dan Choline membantu detoxification (menyahkan) estrogen iaitu bertindak melancarkan pemecahan lemak di bahagian hati. Ia bertindak sebagai transport untuk membunag lemak dan kolestrol daripada hati.

Choline boleh didapati daripada hati, telur, emping gandum, susu udang dan salmon manakala fungsi yang hampir sama dalam Inositol boleh diperolehi melalui B8 yang terdapat di dalam B Complex.

 

3) Omega 3 (EPA dan DHA)

Omega 3 sebagai anti-radang (anti-inflamation) dan boleh didapati dari Omega Guard.

 

4) Supplement Detox Hati

Suplemen untuk detoks hati (liver enhanced detox supplements) seperti milk thislte, dandelion dan antichone yang boleh didapati melalui DTX Complex.

 

5) Vitamin B

Vitamin B yang membantu detoksifikasi (methylation) dalam sel hati boleh diperolehi melalui B Complex.

 

6) Grape Seed Extract

Grape seed extract yang mempunyai kandungan anti-oksidan yang sangat kuat dengan ORAC yang tinggi. Boleh didapati di dalam Vivix.

 

7) Green Tea

Green tea yang mengandungi anti-oksidan yang tinggi dan boleh diperolehi daripada Cinch Tea.

 

Sekiranya anda ingin mencuba sebarang produk Shaklee untuk masalah cyst atau fibroid anda atau orang tersayang, boleh hubungi saya seperti di bawah:-

 

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID:1001144

7 Comments

  1. Hafizul September 11, 2014
    • Naimah Wahab September 12, 2014
  2. Hairul Hissam September 11, 2014
    • Naimah Wahab September 12, 2014
  3. puteri kasih September 11, 2014
    • Naimah Wahab September 12, 2014
  4. Hero Borneo September 12, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge