Cara Turunkan Berat Badan Dengan Mudah Sepanjang Ramadan

Apabila bulan Ramadan tiba, ramai yang ambil peluang untuk menurunkan berat badan. Bukan tak boleh, boleh tu memang boleh, tapi jangan lupa niat utama kita untuk beribadah dan mendapat rahmat pada bulan Ramadan yang penuh kemuliaan ni.

Tapi kalau ada rezeki untuk kuruskan badan, apa salahnya kan? Yang penting, pilih cara yang menyihatkan.

 

 

 

Tips Turunkan Berat Badan 5 KG Pada Bulan Puasa

Di antara kaedah yang berkesan untuk menurunkan berat badan secara sihat pada bulan Ramadan ialah:-

1) Mesti Ambil Sekurang-kurangnya 1000kcal Sehari

Walaupun kita berpuasa dan nak kurus sangat-sangat, jangan terlalu kurang makan sehingga kurang daripada 1000kcal sehari.

Apabila kita makin kurang makan, maka metabolisma akan menjadi semakin rendah. Makin rendah metabolisma, makin susahlah nak turunkan berat badan. Sebabnya kalori akan turut kurang terbakar.

 

2) Mesti Bersahur Dengan Pemakanan Yang Betul @ Seimbang

Semasa bersahur, pastikan keperluan nutrisi adalah seimbang dengan adanya karbohidrat, protein, fiber dan lemak.

Selain daripada itu, elakkan juga minum air terlalu banyak dalam satu-satu masa kerana badan kita akan terus buang air tersebut, tidak disimpan di dalam badan.

Minumlah sedikit-sedikit dan boleh juga mengambil jus buah untuk membekalkan air di dalam badan. Macam Performance Drink pun sangat elok diambil kerana ia akan membantu tubuh kita untuk kekal terhidrat.

Elakkan juga minuman berkafein serta makanan yang terlalu tinggi garam kerana boleh menyebabkan badan kita terhidrasi.

Kalau nak mudah, boleh ambil Set Sahur Tip Top ni.

 

 

3) Berbuka Dengan Betul, Bukan Melantak

Semasa berbuka puasa, mulakan dengan 2 biji kurma, diikuti dengan air kosong atau jus. Bukannya dengan air yang manis-manis atau kuih-muih yang manis.

Sebab apa ye?

Apabila kita dah seharian berpuasa, badan kita memang teringinkan sangat gula. Apabila kita start dengan gula (kuih muih/air manis), kita akan terus-menerus nakkan gula masuk ke dalam badan.

Keadaan inilah yang sangat berbahaya kerana air manis dan kuih manis ni boleh mencecah beratus-ratus kalori, dan akhirnya kita akan mengambil terlalu banyak sehingga melebihi keperluan harian badan kita.

 

4) Minum Air Secukupnya

Air yang dimaksudkan ialah air kosong tau. Bukan air manis. Pastikan minum air secara sedikit-sedikit supaya kandungan air lebih kekal di dalam badan.

 

 

5) Detoks Dengan Shaklee

Detoks ni satu proses yang membantu tubuh kita untuk menyingkirkan toksin. Toksin yang tinggi akan menganggu sistem normal tubuh kita, termasuklah menjadi salah satu punca kita sukar nak turunkan berat badan serta mengalami pelbagai jenis masalah kesihatan.

 

Istimewa Untuk Pembeli Set Detoks Shaklee

  • disertakan pelan pemakanan
  • disertakan jadual makan suplemen
  • konsultasi percuma untuk kuruskan badan tanpa perlu berlapar.

 

 

 

Cara Order Set Kurus Cepat Tanpa Perlu Berlapar

 

Untuk order Set Kurus melalui program Set Detoks di samping Set Sahur Tip Top, bolehlah hubungi saya segera seperti berikut:

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

(Atau klik terus untuk WhatApps: www.wasap.my/60199377380)

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge