Category «Eat Clean»

Detoks & Eat Clean; Resipi Tomyam Ayam Sihat

detoks dan eat clean

Tomyam ayam sihat ni memang special. Sebabnya, paste tomyam ni kita buat sendiri. Bahan-bahan terkawal. Takde serbuk perasa atau bahan pengawet tambahan. Saya post cepat-cepat entri pasal tomyam ayam sihat ni sebab ada yang request mintak resipi melalui whatapps. Tu pun terdelay sehari dua, sorry ye. Ada hal yang tak dapat nak dielakkan. Dah alang-alang …

Detoks & Eat Clean; Resipi Sup Bayam Pekat

Bayam merupakan salah satu daripada sayur berdaun hijau yang sangat disyorkan dalam program detoks dan eat clean. Sayur-sayuran terutamanya yang berdaun hijau ni memang bagus untuk program slim dan kesihatan kerana ia tinggi serat. Serat ni pula,  bukan sahaja bantu lawas,  malah sebagai antara agen utama pembawa toksin keluar daripada tubuh. Oke,  back to the …

Turun Berat 2.6 KG Seminggu Dengan Kerap Makan

tips kurus mudah dan cepat

Tak sangka betul saya,  dalam masa seminggu jer,  berat badan saya boleh turun sehingga 2.6 KG, dengan kerap makan. Ye,  memang makan sokmo. Sehinggakan rasa macam cemuih atau penat dah nak makan, hahahah. Sampai 6 kaki sehari nak kene makan. Memang kenyang. Ada masa tu macam paksa jugak makan. Memang betullah macam entri saya tentang …

Apa Itu Eat Clean & Manfaat Mengamalkannya

tips kurus mudah dan cepat

Clean Eating atau eat clean ni adalah satu kaedah (metod) makan sebagai cara hidup, bukannya diet. Sebabnya, diet biasanya akan selesai jika berat badan telah turun atau telah mencapai target yang dikehendaki, sebaliknya eat clean ni tetap dilakukan secara berterusan. Dalam clean eating (eat clean), kita diharuskan mengambil makanan yang semulajadi, seboleh mungkin tanpa melalui …

Detoks & Eat Clean; Resipi Egg Benedict Sandwich – Day 1

resipi sihat dan mudah

Egg Benedict Sandwich ni adalah menu sarapan program detoks dan eat clean saya untuk Day-1. Sangat mudah untuk disediakan dan menyihatkan.         Macam mana dapat nama Benedict ni?  Saya belum lagi mengkaji asal usul macam mana telur ni dapat nama. Mungkin orang pertama yang memperkenalkan cara menyediakan telur ni bernama Benedict,  kot?  …

Menu Plan Detoks & Eat Clean – Day 1

tips kurus sihat

Sebelum saya nak buat detoks parasit pada bulan ni, saya join dulu program detoks dan eat clean ni. Untuk detoks kalini, saya ambil Set Detoks Logam. Tapi ada juga add on Herblax, Alfafa dan kadang-kadang Vivix. Tujuan buat detoks dan eat clean ni adalah untuk mempertingkatkan lagi tahap kesihatan. Tapi saya suka sangat kesan sampingan …

Kepentingan Makan Kerap Untuk Kurus & Sihat

kenapa perlu makan kerap

Nak kurus ni kene makan. Makan 6 kali sehari tau!  Kalau tak makan gemuklah jadinya.  Lepas tu pulak,  susah tak turunkan berat badan. Ha,  camno tu eh?  Percaya tak? Analoginya camni,  perut kita diibaratkan sebagai mesin pemecah batu, batu tu pulak adalah makanan yang kita makan. Kalau kita masukkan batu-batu kecil,  apatah lagi batu jenis …