Category «Jantung»

Bayi Jantung Berlubang Punyai Harapan Hidup Normal

Sebenarnya semua baby lahir dengan jantung yang berlubang.  Selepas setahun baru lubang itu tutup. Cuma ada baby yang tak tutup sepenuhnya. Sama ada, ada perforation pada bekas lubang itu atau memang tak tertutup langsung. Nutrien yg paling bagus sebenarnya adalah coQ sebab ianya enzyme utk bina sel dan otot jantung. Sementara tunggu coQ kita makan …

Testimoni Vivix Membantu Kesihatan Jantung & Salur Darah

tips kesihatan jantung dan salur darah

Zaman sekarang ni memang banyak kes kematian mengejut akibat serangan penyakit jantung di kalangan orang muda. Seawal umur 20-30an pun dah ramai yang menjadi mangsa. Ada yang meninggalkan anak-anak yang masih kecil (memang sayu je tengok kes macam ni) dan ada yang masih belum berumahtangga. Oleh itu, kita patut bertindak secara proaktif untuk mengambil langkah …

Cara Mencegah Serangan Jantung & Salur Darah Tersumbat Dengan Makanan Tambahan

how to protect heart attack

Penyakit jantung terbahagi kepada 2 iaitu penyakit jantung kongenitel (sejak dalam kandungan) dan penyakit jantung bukan kongenitel (akibat pemakanan, cara hidup dan jangkitan). Punca utama serangan penyakit jantung pula sangat berkait rapat dengan salur darah yang tersumbat (biasanya disebabkan oleh kolestrol). Pelbagai cara untuk mencegah penyakit jantung boleh dilakukan termasuklah bersenam, makan secara sederhana, berhenti …

Simptom Jantung Membesar & Membengkak; Komplikasi Akibat Obesiti

Masalah kesihatan akibat obesiti

Hakikat yang harus dihadapai oleh mereka yang mengalami obesiti adalah risiko mendapat penyakit kronik termasuklah masalah jantung. Salah satu penyakit jantung yang berkaitan adalah pembesaran atau pembengkakan jantung. Penyelidikan baru daripada The University of Arizona Sarver Heart Center telah membantu memberi perincian yang lebih jelas bagaimana berat badan yang berlebihan meningkatkan risiko penyakit jantung.   …

Kenapa CoQ10 Penting Untuk Kesihatan Jantung?

Jantung adalah organ terpenting dalam tubuh

Kesihatan jantung turut dikenali juga dengan nama kesihatan kardio. Dengan erti kata lain, kalau anda terjumpa perkataan kardiovaskular, maknanya ia turut mempunyai hubung-kait dengan jantung.   Penyakit jantung kekal sebagai satu daripada punca utama kematian dunia. Namun, berita baiknya ia dapat dibendung dengan cara mengekalkan kesihatan paras kolestrol dalam darah dengan menukar gaya hidup anda …

Kenapa Omega Guard Juga Baik Untuk Jantung?

Fungsi Omega Guard Shaklee

Omega Guard ni bukan sahaja bagus untuk mereka yang nak kurus, tapi pada masa yang sama, turut menjaga kesihatan jantung anda. Omega Guard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.     Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung   Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan muktamad menunjukkan bahawa pengambilan …

Kepentingan Protein Soya Bagi Ibu Mengandung

ESP Shaklee untuk Ibu Mengandung

Sebagaimana kepentingan protein untuk keperluan-keperluan kesihatan yang lain, protein juga amat penting bagi ibu yang sedang mengandung. Protein ini bukan sahaja bermanfaat kepada ibu hamil, malah kepada bayi di dalam kandungan juga.   Shaklee menawarkan ESP yang kaya dengan kandungan protein yang mampu memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak.   Kepentingan Protein Soya Kepada Ibu …

10 Makanan Terbaik Bagi Jantung

Makanan Untuk Kesihatan Jantung

Jantung merupakan antara organ terpenting kepada manusia. Ia berfungsi mengepam dan mengedarkan darah ke seluruh badan. Makanan yang mengandungi Asid Lemak Omega-3 adalah salah satu makanan terbaik untuk jantung.     Berikut merupakan 10 contoh makanan yang baik untuk jantung.   #1: Salmon Ikan salmon sangat kaya dengan asid lemak omega-3 ini sangat efektif menurunkan …

7 Langkah Menghalang Penyakit Jantung

cara halang penyakit jantung

Penyakit jantung mempunyai pelbagai jenis, tanda dan faktornya. Banyak cara yang boleh dilakukan bagi mencegah dan menghalang daripada berlakunya sakit jantung. Di antaranya ialah:- #1: Lakukan Pelbagai Jenis Senaman dan Aktiviti Fizikal Lakukan pelbagai jenis aktiviti fizikal untuk menguatkan jantung seperti berjalan, berjoging, berenang, berbasikal, melakukan senamrobik dan bersukan. #2: Amalkan Pemakanan Sihat Makan pelbagai …

Penyakit Jantung; Jenis, Tanda dan Faktornya

Serangan Penyakit Jantung

Tahukah anda penyakit jantung merupakan ketidak-upayaan dan kematian pra-matang bagi rakyat Malaysia pada masa kini? Jenis-jenis Penyakit Jantung Penyakit Jantung Kongenital (berlaku sejak dalam kandungan) Jantung berlubang Kecacatan injap jantung Penyakit Jantung Bukan Kongenitel (akibat cara hidup yang tidak sihat atau akibat jangkitan) Penyakit jantung reumatik Kegagalan jantung jangka pendek (akut) dan jangka panjang (kronik) …