Category «Puasa»

Menu Sahur 3 Minit; Mudah, Ringkas & Berkhasiat

Sahur sahur sahur! Cepat bangun sahur!!! Mesti dialog ni dah menjadi rutin kepada mak-mak sekalian kan, kejutkan anak-anak serta ahli keluarga yang lain untuk bangun sahur. Sahur ni kalau boleh kita nak makan ringkas-ringkas. Yang tukang sediakan sahur pun, seboleh-bolehnya nak mudah-mudah dan cepat-cepat jer kan? Selain daripada panaskan lauk berbuka, ni haaa ada alternatif …

Tips Memasak Cepat Untuk Penyediaan Berbuka Puasa

Bulan puasa ni agak mencabar sikit bagi mak-mak bekerja yang memang selalunya menyediakan hidangan berbuka puasa dan bersahur untuk keluarga. Walaupun pada bulan puasa ni, waktu pulang ke rumah selalunya lebih awal daripada biasa, tapi tugasan untuk menyediakan hidangan berbuka ni pun agak mengambil masa. Kalau kebetulan hari tersebut, mak-mak ni terlewat sampai kat rumah, …

3 Kesan Tidur Selepas Sahur

Lepas sahur, mesti ramai yang mengantuk kan? Biasanya menjadi satu kebiasaan untuk ramai orang melelapkan mata sekejap lepas sahur atau subuh ekoran terlalu mengantuk. Kalau yang jenis tak biasa bangun awal pagi atau bangun sebelum subuh, memang akan terasa liatlah sikit nak bangun sahur ni. Mengadap sahur pun mungkin dalam keadaan mata masih terkatup rapat…hehehe …

Petua Kekal Bertenaga Ketika Berterawih

Dah tak lama lagi bulan Ramadan akan menjelma. Bila dah datang bulan puasa, mesti masjid surau akan penuh dengan jemaah kerana mereka ingin mengerjakan solat terawih. Biasanya orang lelakilah yang ramai. Kalau orang perempuan yang ada baby serta anak-anak yang masih kecil macam saya ni, solat terawih kat rumah jer. Cuma, selalu tak, bila time …

Tips Berbuka Puasa Secara Sihat

Seharian berpuasa, bila time petang-petang tu, mesti terasa nak makan dan minum macam-macam jenis makanan dan minuman. Kalau kita pergi ke bazaar Ramadan lagi lah, serba benda jadi terliur. Macam nak beli semua jer yang orang jual. Tapi, perkara sebegini sepatutnya dielakkan. Bulan puasa adalah bulan untuk kita menjinakkan nafsu, termasuklah nafsu makan. Lagipun, konfirm …

Tips Minum 8 Gelas Air Pada Bulan Puasa

Bulan puasa ni, seharian kita tak makan dan minum. Kene pula kalau hari panas. Memang risau kalau badan terhidrasi. Bila badan kita kekurangan air, mulalah time puasa ni jadi lemah, lemau dan tak bermaya. Nak buat kerja pun tak larat, nak bersembang lagilah, takde mood langsung. Penat dan rasa nak tidur jer seharian. Meh saya …

Kenyang Sepanjang Hari Dengan Set Sahur Tip Top

Sahur ni tak ramai yang rajin bangun, tapi bersahhur ni adalah sesuatu yang sangat disyorkan oleh agama. Malah melewatkan sahur tu lagi bagus. Memang berat mata nak bangun awal-awal pagi kan. Nak-nak kalau kita ni jenis bangun time dah dekat nak subuh. Habis, takkan nak “tuang” sahur sokmo. Kurang pahala puasa nanti. Lagipun, bersahur ni …

Persediaan Puasa & Terawih Untuk Anak Kecil

  Tahun lepas dapat solat di rumah lebih banyak dari di masjid. Bukan tak best solat di rumah. Jemaah dengan suami pun dapat pahala juga. Cuma feel di masjid lain sikit. Kalau tahun lepas isunya adalah si kecil yang suka merayau. Tahun ni mungkin sama juga. Hahaha !!! Since masih ada masa, nak train la …

Tips Kuruskan Badan Menjelang Hari Raya

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂   Apa khabar anda sekalian? Bagaimana kualiti puasa anda semua? Misi kurus anda berjalan dengan lancar tak? Bulan puasa ni, selain daripada bulan ibadah, ia juga adalah bulan menjaga kesihatan. Apatah lagi kalau orang nak kurus. Tapi ingat, niatkan kurus kerana Allah, nak sihat, nak cantik untuk pasangan, pasti kurus …

Testimoni Bertenaga Ketika Berpuasa

Testimoni produk Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂   Pada entri lepas, saya ada maklumkan tentang Tips Kekal Cergas Bertenaga Sewaktu Berpuasa, tidak kira puasa sunat ataupun puasa Ramadhan. Entri kali ini saya nak tampilkan testimoni tentang ESP, Performance Drink dan Alfafa yang sangat membantu mereka yang berpuasa.   Walaupun testimoni ni kebanyakannya daripada ibu yang menyusu, namun …