Category «Tenaga»

Pulihkan Kembali Tenaga Mak Ayah Yang Tidak Bermaya

Mak ayah kita ni, jiwa mereka memang kat kampung. Dalam keadaan uzur ¬†atau tidak sihat, masih nak tinggal di kampung. Walaupun kita beria-ia nak jaga mereka ¬†tapi, jarang sangat orang tua kita nak ikut sekali. Tak betah tinggal di bandar kata mereka. Kalau yang ada kebun atau binatang peliharaan, lagilah berat hati mereka nak tinggalkan …

Testimoni Vivix Bantu Badan Lebih Bertenaga

tips kekal cergas

Vivix merupakan sejenis minuman campuran botani, merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi yang dapat juga bertindak sebagai pemberi dan penggalak tenaga (energy booster).     Testimoni Vivix Mengatasi Letih Lesu       Sekarang ni memang trend …

9 Tips Mengatasi Letih, Lesu, Mengantuk, Lemau & Malas Yang Membelenggu Sekian Lama

sebab mengantuk di siang hari

Pelbagai punca yang menyebabkan kita berasa badan letih, lesu, mengantuk, lemau dan malas apabila menjalani aktiviti seharian. Kalau sekali sekala tu, kira tak mengapalah. Tapi kalau hampir setiap hari, memang akan menggangu kelancaran hidup kita. Malah, mungkin boleh menyusahkan orang lain pula.   Tips Untuk Kekal Cergas & Bertenaga 1) Olahraga/Bersenam Bersenam atau melakukan aktiviti …

7 Punca Badan Lemah, Letih, Lesu & Cepat Mengantuk

sebab mengantuk di siang hari

Keletihan merupakan satu kebiasaan yang dihadapi oleh semua individu tidak kira dari kanak-kanak sehingga ke orang tua. Anak kecil selalunya letih disebabkan kerana banyak bermain, orang dewasa pula letih kerana aktiviti harian tidak kira di rumah atau di pejabat. Golongan tua biasanya mengalami keletihan kerana faktor usia. Mungkinkah kes mengantuk dan keletihan yang dialami sama …

9 Tips Atasi Keletihan Ibu Hamil Yang Berpuasa

Ibu hamil mampu berpuasa penuh

Keletihan adalah salah satu simptom yang dialami oleh para ibu hamil, tidak kira pada hari biasa, apatah lagi pada bulan puasa. Sekiranya ibu-ibu mengalami keletihan melampau, para ibu boleh berbuka dengan rukhsah (keringanan) yang telah diberikan oleh agama Islam. Namun, sekirannya keletihan para ibu masih dalam kawalan dan para ibu merasakan boleh meneruskan puasa, tips-tips …

Makanan Pelengkap Bantu Hari-hari Yang Aktif Pada Bulan Puasa

tips cergas bulan puasa

Berpuasa bukan bermakna kita tidak boleh meneruskan kehidupan yang cergas dan aktif. Malah sangat digalakkan. Namun, kita disyorkan agar menghadkan aktiviti fizikal terutamanya yang melibatkan pengeluaran peluh yang banyak serta perlu kurang berada di bawah terik matahari. Kalau kita memang seorang yang jenis tak boleh duduk diam walaupun pada bulan puasa, pengambilan makanan dan minuman …

Cara Hilangkan Mengantuk Sampai Hilang Fokus Tanpa Dadah

Tips hilangkan mengantuk tanpa dadah

Biasanya kalau rasa keletihan untuk menyiapkan kerja, kita suka minum kopi. Kopi dikatakan menjadi salah satu cara untuk tahan rasa mengantuk dan penat. Memang ramai yang mengakui kopi mampu buat mereka berjaga sepanjang malam atau menyiapkan kerja sepanjang hari. Tapi tak semua orang boleh bertahan dengan kopi, termasuklah diri saya. Elok-elok jer lepas minum kopi, …

Teman Saya Untuk Stay Up Di Malam Hari

Cinch Tea memberikan tenaga

Malam terutamanya selepas anak-anak tidur adalah waktu terbaik untuk saya buat kerja-kerja Shaklee saya ataupun kerja-kerja lain, hatta mengemas rumah.   Kerja Shaklee ni biasanya saya update blog atau mencari info-info yang bermanfaat untuk pembaca atau sebarang kerja lain yang berkaitan. Buat kerja-kerja yang perlukan tumpuan seperti menjahit atau menyusun barang pun best buat waktu …