Category «Resipi»

Resipi Bubur Kacang Wangi & Mudah Disediakan

Bubur kacang ni antara jenis menu bubur pemanis mulut yang saya suka. Bukan suka makan jer, tapi suka buat sebagai potluck.  Senang je nak buat ni. Bahan-bahan pun simple je.     Bahan-bahan Bubur Kacang Mudah Satu mangkuk kacang hijau dibasuh dan ditoskan 3-4 mangkuk air kosong 1 keping gula melaka 3-4 helai daun pandan …

8 Resipi ESP Yang Enak & Mudah Disediakan

cara bancuh esp

ESP sekarang ni memang dah jadi kegilaan ramai orang. Yelah, bila dah masing-masing dah pekena ESP, lepas tu dapat rasa pula kesannya yang super best, sampai ESP sold out sokmo. ESP memang sedap jer kalau dibancuh kosong, tapi saya lagi suka bila dibancuh dengan fresh milk. Selain daripada itu, resipi ESP ni memang boleh dipelbagaikan …

Resipi Lala Masak Lemak Kuning Mudah & Sedap

Ni pertama kali ni KIM nak masak lala. Google resipi banyak juga masakan lala bergoreng. Nak buat lala goreng pedas, ada lagi rakyat jelata yang masih batuk-batuk. Karang makin rancak pulak batuk tu. Jadi KIM buat lala masak lemak. Orang Terengganu panggil masak lemak kunyit kuah (lengkuas). Biasanya masakan macam ni sedap sangat untuk daging …

3 Resipi Cinch Shake Vanila Pengganti ESP

Seperti ESP, Cinch Shake ni pun sumber protein juga. Cuma Cinch Shake ni ada tambahan nutrisi lain, contohnya Luicine. Luicine kalau orang nak kurus dan selalu workout, ia akan bantu kita dapatkan body yang firm. Siapa tak mahu body nampak fit dan firm kan?       Jom saya kongsikan 3 resipi Cinch Shake Perisa …

Resipi Steamboat Simple Tapi Sedap

Ada hari tu, memang teringin nak makan steamboat, tapi nak pergi beli kat kedai atau nak keluar rumah tu macam, alahai bercintanya. Kurang rajin pun hado…hehehe Kalau bahan-bahan dah ada, mudah sikit, kalau takde lagi bahan-bahan nak buat steamboat ni, boleh la pergi ke kedai berdekatan.   Bahan-bahan Steamboat Simple 3 ulas bawang putih diketuk/cincang/tumbuk …

12 Pilihan Resipi Ayam Masak Merah Yang Boleh Dipelbagaikan

Sebelum ni saya pernah share resipi Ayam Masak Merah Versi Mama KIM yang sememangnya menjadi kegemaran 2 hero saya. Kalau buat masakan ayam masak merah ni, memang gerenti diaorang akan makan lebih banyak daripada biasa, bertambah-tambah gitu. Kalau anak yang nombor 2 tu, siap esok mintak lagi lauk ayam masak merah ni. Kembang hidung mama …

Resipi Sup Kaki Ayam Simple & Berkhasiat

Bila encik suami kurang sihat, biasanya menu jenis sup lah yang laju sikit masuk tekak. Jadi sup kaki ayam menjadi pilihan. Lagipun anak-anak memang suka sup kaki ayam ni. Mama yang tak berapa nak reti makan kaki ayam pun dah pandai mengadap kaki ayam, sekarang…hehehe Jom masak sup kaki ayam. Mudah jer ni.   Bahan-bahan …

Resipi Gulai Kari Ayam Kampung

Ada nampak macam pelik tak nama resipi kali ni? Siapa perasan? hehehehe…ni nak masak kari ayam kampung ke gulai ayam kampung sebenarnya?   Bahan-bahan Gulai Kari Ayam Kampung seekor ayam kampung 1 sudu kecil rempah masak cap bunga ros 2 sudu besar rempah kari ayam/daging 2 sudu besar minyak masak untuk menumis 1 sudu kecil …

Resipi Char Kuey Teaw Simple Versi Mama KIM

Siapa kat sini suka makan char kuey teaw tapi tak sempat nak sediakan bahan-bahan renyah macam petis, sos kicap dan yang berkaitan. Meh kita try char kuey teaw ni.      Bahan-bahan Char Kuey Teaw Simple Mama KIM 10-15 ekor udang sederhana besar-dibersihkan kotoran pada kepala dan bahagian belakang 1 paket char kuey teaw dibasuh …

Sotong Masak Merah Versi Mama KIM

Sotong masak merah ni anak nombor 2 saya panggil sotong masak pedas. Sama lah macam ayam pun. Asal masak sambal merah je, memang dia panggil masak pedas.       Bahan-bahan Sotong Masak Merah Versi Mama KIM 10 ekor sotong sederhana besar dipotong kecil 5 ulas bawang merah/1 ulas bawang merah besar ditumbuk kasar 2-3 …