Category «B Complex»

Kepentingan Vitamin B Untuk Kesihatan

vitamin b complex

Siapa kat sini yang memang amalkan Vitamin B? Vitamin B ni sangat penting untuk kesihatan kita tau. Tapi kita mesti mendapatkan Vitamin B ni daripada sumber luar. Kenapa ye? Tubuh manusia memerlukan vitamin B daripada sumber makanan disebabkan vitamin B tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh badan. Fungsi vitamin B menukarkan makanan kepada tenaga untuk …

Tips Kenali Gastrik dan Cara Menanganinya

Gastrik

Assalamualaikum dan salam sejahtera  🙂   Apakah Gastrik   Gastrik berlaku apabila mukosa atau lapisan perut mendapat keradangan, gatal-gatal atau terhakis. Banyak faktor yang mempengaruhi keadaan lapisan perut ini. Ia boleh berlaku secara akut (tiba-tiba) atau secara kronik (dari semasa ke semasa – jangka panjang) dan boleh membawa kepada ulser perut.   Bagaimana Gastrik Berlaku …

Punca Dan Cara Tangani Migrain

simptom migrain

Kategori Migrain   Migrain dan sakit kepala adalah perkara yang sering dialami oleh orang dewasa. Secara umumnya sakit kepala terbahagi kepada 3 kategori utama iaitu:   #1: Sakit Kepala Akibat Tekanan (Stress)   Biasanya melibatkan tekanan fizikal atau mental akibat faktor luaran atau dalaman. Terlalu memikirkan masalah yang dihadapi, terlampau sedih atas kehilangan, perubahan suhu …

Vitamin Penting Semasa Hamil

set hamil,pregnant

“Tahniah, puan disahkan hamil 3 minggu”. Ingat tak perasaan anda sewaktu pertama kali dengar ucapan tersebut daripada doktor? Mesti teruja kan? Tambah-tambah lagi kalau tu kehamilan pertama atau perkara yang telah lama dinantikan.   Belum habis rasa teruja, kene fikirkan tentang keperluan vitamin dan nutrisi ibu dan bayi sewaktu hamil. Kalau perasan, doktor mesti bekalkan …

Apakah Penyakit Tiroid

thyroid

Kita selalu mendengar tentang tiroid (thyroid), namun adakah kita tahu bagaimana tiroid ini terjadi?    Apakah Tiroid?   Kelenjar tiroid merupakan kelenjar yang terletak di bahagian bawah leher, iaitu di antara kulit dan peti suara.Kalenjar Tiroid merupakan organ penting yang mengawal metabolisma dan bertanggungjawab terhadap fungsi normal sel badan. Kalenjar ini menghasilkan sejenis hormon yang …

Hyperthyroidsm vs Hipothyroidsm dan Cara Rawatan

hyperthyroidisme-hipertiroidisme

Entri kali ini adalah kesinambungan daripada entri Apakah Penyakit Tiroid. Entri istimewa ini adalah hasil daripada perbincangan dan carian maklumat kumpulan kami. Tu yang rasa teruja lain macam nak share cepat-cepat ni…hehehehe   Ok, back to the topic 😛   Apakah Hyperthyroidsm & Hipothyroidsm?   Hyperthyroidism (Hipertiroidisme) dan Hypothyroidism (Hipotiroidisme) merupakan jenis-jenis penyakit thyroid (tiroid) …

Period Tidak Teratur; Punca dan Solusi

28 days period cycle

Kitaran normal period (haid) seseorang wanita biasanya 28 hari, namun demikian, masih terdapat juga perbezaan kitaran period di kalangan setiap wanita. Proses Berlakunya Period Pada hari pertama darah period keluar, ovari akan menyediakan telur untuk dibebaskan. Telur akan melalui proses untuk matang dan pada masa yang sama dinding rahim akan mula menebal untuk menyediakan rahim …

Resdung (Sinusitis) dan Penawarnya

resdung-sinusitis

Apa Itu Resdung (Sinusitis)? Resdung (Sinusitis) merupakan keradangan atau bengkak yang berlaku pada tisu selaput sinus. Kebiasannya rongga sinus dipenuhi oleh udara, namun apabila rongga sinus terhalang dan dipenuhi oleh rembesan atau mukus seperti hingus, kuman (bakteria, virus dan fungus) akan membiak dan menyebabkan berlakunya jangkitan. Keadaan yang biasanya boleh menyebabkan rongga sinus tersumbat ialah:- …

Kebaikan Vitamin B Complex

B Complex Shaklee menawarkan vitamin B lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. Apakah manfaat dari vitamin di dalam B Complex Shaklee ? Vitamin B1 Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum Manfaatnya : melancarkan metabolisme melancarkan peredaran darah mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak mencegah terjadinya …