Category «Tips Kesihatan»

Ikhtiar Sembuhkan Penyakit Sekeluarga; Kisah Vivix Saya

Untuk lebih mensyukuri nikmat sihat, cubalah sakit yang teruk sekali. Oh, bukan saje-saje minta sakit, tapi bila kita dah pernah rasa sakit yang tidak berdaya, baru kita tersedar yang kesihatan tu adalah satu nikmat yang sungguh besar.       Ikuti perkongsian daripada puan Nur Hafishah tentang beliau dan ibu bapa beliau yang pernah mengalami …

Magnesium Yang Menakjubkan

Begitu banyak sekali penyakit di zaman moden ini adalah disebabkan oleh tekanan dan stres yang menyebabkan kesakitan. Otot menjadi tegang, menguncup dan salur darah mengecut. Sel-sel akan kekurangan oksigen dan mungkin menyebabkan tisu kawasan itu mati dan sakit. Semua disebabkan oleh stres dan penguncupan (contraction). Kejadian stres dan ketegangan ini mungkin disebabkan oleh kekurangan satu …

6 Khasiat Taugeh Yang Bukan Lagi Rahsia

kebaikan taugeh yang tinggi zat

Taugeh atau tauge (kalau orang Terengganu panggil “cammboh”) sebenarnya sangat berkhasiat serta tinggi dengan nutrisi dan bagus untuk kesihatan. Taugeh ni diperbuat daripada kacang hijau (yang paling popular, ada daripada Alfafa) dengan cara penghasilannya yang cukup mudah serta cepat.     Biasanya taugeh ni kita akan jadikan ulam terutamanya di dalam laksa atau laksam dan …

1 Sebab Utama Kenapa Kita Perlukan Suplemen; Betul Tak?

tips sihat cergas sepanjang hari

Saya memang hari-hari makan ikut piramid makanan, siap bersukat bagai. Pastu senam pun setiap hari sampai peluh tu toksah cakap lah. Saya yakin saya sihat. Tak perlu vitamin suplemen ni semua. Kenapa nak suruh saya makan suplemen jugak ni??? Orang bisnes kan, nak nega, nak kaut untung lettew!!!! Treeettttttt!!!!! Persoalannya, betulkah kita tidak perlukan suplemen? …

Penyakit Kronik Tak Sepatutnya Menyerang Orang Muda

cara elak penyakit kronik

Sekarang ni banyak kes penyakit degeneratif seperti strok, jantung, darah tinggi, diabetes, gout, jantung dan sebagainya mula menyerang orang-orang muda. Penyakit degeneratif ni, nak senang faham ialah penyakit yang sepatutnya berlaku apabila badan dah menjadi tua. Tapi sejak kebelakangan ni, banyak betul kes kematian mengejut golongan sekitar usia 30-40-an yang dipaparkan.   Bagaimana Penyakit Kronik …

Cara Tingkatkan Imun Tubuh Agar Kekal Sihat Seisi Keluarga

Kebanyakan penyakit boleh dicegah melalui peningkatan imuniti diri dan persekitaran. Menjaga imuniti satu keluarga adalah satu tanggungjawab semua orang terutamanya ibu bapa lah.     Antara contoh penjagaan imuniti diri ialah membasuh tangan sebelum dan selepas makan serta memastikan tangan dicuci bersih setiap kali keluar daripada tandas. Mengambil makanan yang sihat yang seimbang, serta menggunakan …

Suplemen Seisi Keluarga & Produk Penjagaan Seisi Rumah

Kita kalau sihat, mestilah nak sihat satu keluarga kan, bukan diri sendiri jer. Betul tak, betul tak? Untuk anak-anak yang sedang pesat membesar ni, saya spare kan Omega Guard, Vitamin C Chewable dan Vitalea For Kids. Sebelum ni ada beli multivitamin Meal Shake tapi Asif pulak taknak. Kalau nak masukkan dalam susu dia, mesti sembunyi-sembunyi. …

Rujukan Kesihatan Apabila Buat Sharing Entri

Bidang kesihatan adalah salah satu part yang saya suka. Jadi, bila terlibat dengan Shaklee, terbuntang bijik mata bila didedahkan dengan pelbagai isu kesihatan. Memandangkan background saya bukan sains tulen atau kesihatan, jadi untuk info sharing, selalunya saya akan rujuk:-   1) Info daripada kelas kesihatan yang dikongsikan oleh pakar nutrisi Shaklee. Jadi ilmu pasal kesihatan …