Category «Uncategorized»

Cara Rawat Gegata Kulit; Dermographism Dengan Mudah

Gegata kulit adalah sejenis penyakit yang sering berlaku tetapi selalunya kita tak tahu yang ianya merupakan keluarga gegata. Bila dapat serangan gegata kulit ni, memang boleh buat kita risau sebab bahagian permukaan kulit kita boleh berubah rupa. Di sini, Dr. Hafiz Sulaiman, seorang pejuang kesihatan berkongsi cara mudah untuk mengatasi masalah gegata kulit ni.   …

PTS6; Kesihatan Anak Kecil Adalah Keutamaa

Sebenarnya kan, kalau kita nak jaga kesihatan ni, bukan sahaja melibatkan apa yang kita makan, termasuklah suplemen, tapi ianya turut melibatkan bahan pencuci. . Bahan pencuci ni yang ada kat rumahlah seperti pencuci pinggan, rumah serta pakaian. . Barang kegunaan harian kita ni lah. Kalau perasan, kebanyakan anak kecil termasuk bayi ramai yang terkena eczema. …

9 Tips Kemas Rumah Mudah & Cepat Wanita Yang Sibuk

multitasking

Hujung minggu adalah hari mengemas rumah bagi hampir semua wanita terutamanya kepada ibu yang bekerjaya. Kalau nak harapkan hari-hari kerja, memang tak sempatlah. Nak-nak kalau yang jenis sampai rumah dah senja atau yang selalu outstation. Kalau yang jenis ramai anak kecil yang lasak dan aktif, mesti rumah boleh mengalahkan tongkang pecah, hehehe.   Panduan Kemas …

Kesilapan Berdiet; 6 Sebab Berat Tidak Turun

punca berat badan tidak turun

Kita sedang berdiet tapi berat tak turun-turun? Ini menunjukkan yang kita telah mealakukan diet yang salah. Hakikatnya, ramai pakar menyatakan, walaupun kita sedang berdiet, kita berkemungkinan makan lebih kalori daripada yang kita sangkakan. Biasanya sering berlaku kesilapan antara apa yang kita patut lakukan untuk kurus dengan apa yang kita sebenarnya lakukan bila cuba untuk berdiet. …

Throwback #1; Kelapa Nan Sebatang

Kembali ke zaman kanak-kanak memang best. Tahu fikir nak main jer. Celik mata, mandi, makan, pergi rumah jiran cari kawan. Saya ni dilahirkan di kampung. Memang nama kampung pun walau dekat jer dengan bandar. Dulu kami tinggal sekali dengan moyang lelaki dan perempuan. Sebelah mak saya memang saya tak sempat dengan tok dan tok wan. …

Fungsi Protein Soya Bagi Pelajar

pelajar yang sihat dan bertenaga dengan ESP

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂 Pertama kali entri berkenaan pelajar ni….hehehe. Biasanya banyak dilema yang sering pelajar hadapi terutama time nak final exam kan? Nak kene stay up lah, nak kene submit assignment lah, badan penat lah, nak kene join aktiviti wajib lah. Tu tak termasuk lagi masalah kecantikan diri seperti jerawat, kulit kusam, kulit …

Selamatkah Beri Garam Pada Bayi?

Selalu kita dengar garam bukit memang bagus dari garam biasa kan? Malah ada di antara para ibu yang telah menambah garam ke dalam menu si manja yang baru diperkenalkan dengan makanan pejal. Persoalannya, bahaya tak garam ni untuk bayi kita? Menurut Dr. Zubaidi, memberikan sebarang jenis garam kepada bayi, terutama yang berumur satu tahun ke …