Diet Sihat Pesakit Batu Karang Elak Serangan Berulang

Awas apabila mendapati yang air kencing kita berdarah, berpasir, keruh serta berbau busuk atau mengalami sakit di bahagian belakang badan dan sisi bawah tulang rusuk kerana ini antara petanda serangan batu karang.

 

Cara rawat batu karang

 

Batu karang ni adalah antara penyakit yang sering melanda tidak kira di kalangan orang dewasa atau yang berusia.

Malah, anak-anak remaja serta yang masih muda pun dah ada yang diserang penyakit batu karang ni.

 

 

Jenis-jenis Batu Karang

Terdapat beberapa jenis bàtu karang bergantung kepada bahan-bahan yang membentuknya.

 

Cara rawat batu karang

 

1) Kalsium Stone (Batu Kalsium)

Jenis batu karang yang paling lazim terjadi, yang merupakan campuran 2 bahan iaitu kalsium dan oxalate.

 

2) Struvite Stone (Batu Struvite)

Berbanding lelaki, batu karang jenis struvite ni lebih banyak terjadi kepada kaum wanita.

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria pada salur kencing yang menyebabkan terhasilnya enzim tertentu yang meningkatkan lagi kandungan amonia dalam air kencing sehinggalah terbentuk​ kristal struvite.

 

 

3) Uric Acid Stone (Batu Asid Urik)

Apabila kandungan asid urik di dalam badan terlalu tinggi, ia akan berkumpul dan membentuk batu asid urik.

Peningkatan asid urik di dalam tubuh kita disebabkan oleh metabolisma protein haiwan. Dengan kata lain, ia berlaku akibat kita suka makan daging.

 

4) Cystine Stone (Batu Sistein)

Batu karang jenis sistein ni paling jarang berlaku.

Biasanya ia terjadi kepada individu yang mempunyai penyakit genetik; sistinuria yang menyebabkan buah pinggang menghasilkan asid amino sistin dengan jumlah yang sangat tinggi sehingga menyebabkan berlakunya pembentukan batu sistein.

 

Jenis-jenis batu karang juga sangat berkait rapat dengan pemilihan diet yang bersesuaian bagi pesakit batu karang. Disebabkan terdapat beberapa jenis batu karang ni, jadi lebih mudah untuk mengenalpasti makanan apakah yang lebih sesuai untuk diamalkan.

 

Jika batu karang yang dikesan masih kecil, doktor selalunya akan bekalkan pesakit dengan sejenis garam potassium citrate yang boleh memecahkan batu menjadi saiz yang lebih kecil kerana batu berkenaan akan keluar melalui air kencing (urin).

Pesakit batu karang juga disarankan minum air kosong dengan banyak bagi membantu proses pengeluaran batu karang tersebut dengan lebih lancar.

 

| Baca Juga Cara Hilangkan Batu Karang Agar Buah Pinggang Tidak Rosak

 

 

Makanan Disyorkan Untuk Pesakit Batu Karang

 

 

Cara rawat batu karang

 

Bagi pengidap batu karang jenis oxalate, mereka disarankan mengambil pyridoxine (Vitamin B6) yang tidak melebihi 150g sehari. Ini kerana Vitamin B6 ni banyak membantu untuk mengurangkan pembentukan batu karang jenis oxalate.

 

Cara rawat batu karang

 

Mengambil sumber makanan yang mengandungi Vitamin A dan K juga dapat membantu mengurangkan risiko pembentukan batu karang jenis oxalate.

 

Cara rawat batu karang

 

 

Cara rawat batu karang

 

Ini kerana kedua-dua vitamin ini diperlukan untuk membuat protein yang ditemui di dalam air kencing yang mampu mengelakkan pembesaran kristal kalsium oxalete.

Pengambilan suplemen asid glutamic (sejenis asid amino) dan jus aloe vera mungkin perlu untuk pencegahan beberapa jenis batu karang.

Makanan jenis vegetarian, suplemen asid folik dan  potassium citrate sangat membantu pesakit batu karang jenis asid urik.

 

 

Cara rawat batu karang

 

Secara umumnya, terdapat kajian yang menunjukkan yang pengambilan suplemen Vitamin C boleh membantu mengelakkan pembentukan batu karang.

Malah gabungan antara Vitamin C, Magnesium Citrate dan Vitamin B6 dikatakan akan kesan pencegahan batu karang yang lebih menyakinkan.

 

Cara rawat batu karang

 

 

Selain daripada itu, pengambilan suplemen Zink, Magnesium, Vitamin B6 dan Vitamin C didapati mampu menyingkirkan Cadmium yang berlebihan yang menjadi salah satu punca pembentukan batu karang.

Last but not least, diet tinggi antioksidan juga sangat bagus kepada pesakit batu karang kerana antioksidan akan membantu menghalang pembentukan batu karang tersebut.

Salah satu suplemen yang sangat kaya antioksidan ialah Vivix.

 

 

Cara rawat batu karang

 

 

Antioksidan juga sangat berkesan dalam membantu mereka yang mempunyai pelbagai jenis penyakit kronik yang lain.

 

WhatApps 019-937 7380 atau klik terus pada pautan  https://goo.gl/JXQ3bC untuk mendapatkan Vivix sebagai ikhtiar kepada penyakit batu karang yang sedang dideritai sekarang.

 

Semoga asbab ikhtiar dengan pengambilan makanan yang penuh nutrisi serta suplemen antioksidan (Vivix), anda atau orang tersayang dapat sembuh daripada serangan batu karang serta terhindar daripada risiko batu karang berulang.

 

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge