Hari #1: Cabaran 30 Hari Entry

Cabaran 30 hari kemaskini blog

Sebagai usaha memaksarelakan diri mengemaskini blog supaya tidak bersawang, saya akan menyahut cabaran daripada diaryofmuhammad.com untuk Cabaran 30 Hari Entry. Macam-macam perasaan berbaur, excited, cuak, tercabar, rasa masa yang menghambat dan nak pengsan takut tak dapat buat pun ada…hehehe Berikut merupakan topik yang perlu dibuat selama 30 hari. Terasa kembali ke zaman kampus plak… ­čśŤ …

5 Cara Meningkatkan Kadar Metabolisma

Tingkatkan Metabolisma

Mempunyai kadar metabolisma yang tinggi, membolehkan berat badan ideal akan sentiasa terpelihara. Di samping itu, kita akan sentiasa berasa sihat dan produktif.   5 Cara Meningkatkan Kadar Metabolisma Tubuh Anda     ┬áTingkat Metabolisma#1: Mempelbagaikan Sumber Nutrisi Makanan   Pilih makanan yang memberi nilai nutrisi terbaik yang pelbagai untuk pengambilan kalori. Makanan yang kaya dengan …

7 Langkah Menghalang Penyakit Jantung

cara halang penyakit jantung

Penyakit jantung mempunyai pelbagai jenis, tanda dan faktornya. Banyak cara yang boleh dilakukan bagi mencegah dan menghalang daripada berlakunya sakit jantung. Di antaranya ialah:- #1: Lakukan Pelbagai Jenis Senaman dan Aktiviti Fizikal Lakukan pelbagai jenis aktiviti fizikal untuk menguatkan jantung seperti berjalan, berjoging, berenang, berbasikal, melakukan senamrobik dan bersukan. #2: Amalkan Pemakanan Sihat Makan pelbagai …

Bagaimana Nak Suruh Hormon Kurus (Leptin) Bekerja?

leptin-selera makan-metabolisma

Menurut seorang pengamal perubatan, Leo Galland (penulis dan Ketua di Integrated Medicine), penyebab kepada masalah berat badan bukanlah kerana tiada keinginan atau disiplin tetapi akibat daripada hormon yang tidak stabil. Berdasarkan kajian yang dilakukan, leptin memainkan peranan penting dalam pengawalan selera makan, metabolisma dan kekurangan berat badan. Ia merupakan mekanisma mengawal berat badan secara semulajadi. …

Konsep 3B; Cara Optimum Untuk Kurus

Kaedah Mudah Kurus

Untuk kurus secara sihat dan memastikan tubuh kita tidak menggeleber, pemilihan produk supplement terbaik┬á yang memberikan kesan paling optimum adalah sangat penting. Untuk melengkapkan proses untuk kurus, diperkenalkan Konsep 3B yang mana selamat juga untuk ibu yang menyusu. Apakah Konsep 3B? 3B ialah Bakar, Buang dan Bina yang melibatkan kitaran lengkap untuk kurus secara asasnya. …

5 Kepentingan Mengamal Minyak Ikan Untuk Kurus

minyak ikan (omega-3)

Semua orang nak kurus dan kelihatan menarik kan? Untuk menjadi kurus, kita tidak boleh bergantung kepada aktiviti fizikal dan kawalan kalori semata-mata. Dengan pengambilan diet yang sihat termasuk minyak ikan akan membantu kita untuk mendapat berat badan ideal. Terdapat 5 Kepentingan Minyak Ikan Untuk Kurus Kepentingan #1: Membantu Pembakaran Lemak untuk Tenaga Pengambilan minyak ikan …

Komunikasi Leptin-Otak untuk Kurus

Paras Leptin

Ramai orang nak kurus, tapi ramai yang tak tahu bagaimana proses kurus boleh berlaku kan? Pemahaman tentang bagaimana kita boleh kurus amatlah penting. Apakah Leptin? Leptin ialah hormon yang berkait rapat dalam mengatur pengambilan dan pengeluaran tenaga termasuk nafsu makan, metabolisma dan rasa lapar. Ia merupakan hormon yang mengawal rasa lapar dan kenyang. Secara normalnya, …

Boleh Kurus Ke Dengan Omega-3?

Kesihatan otak terbaik dengan OmegaGuard Shaklee

Omega-3 sememangnya mempunyai banyak kebaikan untuk tubuh badan kita. Ianya sejenis lemak politaktepu yang boleh didapati di dalam minyak ikan. Jenis Omega-3 dalam minyak ikan ialah DHA dan EPA. Ianya dikategorikan sebagai keperluan atau essential kerana tubuh kita tidak dapat menghasilkan Omega-3 dengan sendiri. Omega-3 inilah yang boleh ditemui di dalam OmegaGuard Shaklee. Menurut National …

Sihat dan Berkat; Dana Mangsa Banjir

Pada awalnya saya ingin menulis entry tentang produk Shaklee, namun saya batalkan hasrat saya tu. Saya rasa terpanggil dan sedih sangat mengenangkan nasib semua mangsa banjir yang terlibat. Sebagaimana yang kita ketahui, banjir yang sangat dasyat telah melanda Kuantan (Pahang), Kemaman (Terengganu), Kelantan, Johor dan Melaka. Namun, dua tempat yang paling terjejas teruk adalah di …

Resipi Cinch Shake Mix Shaklee

variasi resipi cinch shake mix shaklee

Cinch Shake Mix daripada Shaklee ni memang salah satu daripada produk untuk Inch Loss Plan. Merupakan minuman berprotein yang boleh menggantikan hidangan makanan (meal replacement). Maksudnya, kalau kita tak mahu makan, dengan mengambil Cinch Shake Mix, badan kita dah dapat zat dan nutrisi yang cukup di samping rasa kenyang yang berpanjangan. Tapi INGAT, hanya ganti …