Pengalaman Mengandung Anak Ketiga Akhirnya Tanpa Diabetes

Mengandung ni adalah satu pengalaman luar biasa para ibu. Setiap kandungan tu, mesti datang dengan pengalaman yang berbeza. Macam saya ni, Alhamdulillah, dah ada 3 orang cahaya mata yang comel dan sihat. Semua hero bakal bodyguard mama diaorang…hehehe

 

Pengalaman saya semasa mengandung

 

Anak pertama saya tak kenal sangat Shaklee. Shaklee biasa dengar nama jerlah. Tapi sempat juga order Set Menyusu Shaklee. Masa tu jadi anak rantau kat bumi asing. Jadi, keluarga kat kampung yang tolong poskan.

Anak nombor 2, kenal tapi tak berapa mesra lagi dengan Shaklee. Start jatuh cinta bila amalkan ESP untuk mengatasi rambut gugur semasa pantang.

Seterusnya, bila hamilkan anak nombor 3, saya amalkan Shaklee semasa mengandung. Kesnya sebab nak berikhtiar elak kene GDM semasa hamil. Ni semua gara-gara semasa saya mengandung anak nombor 2 tu, saya terkena GDM.

Waaaaa….seksa sangat nak melayan prosedur GDM ni ibu-ibu sekalian. Kalau nak tahu, GDM ni adalah kencing manis semasa mengandung. Maknanya para ibu hamil yang sebelum ni takde kencing manis, memang boleh dapat kencing manis bila hamil.

Jangan main-main dengan GDM ni tau. Kalau tak kawal dan jaga betul-betul, boleh terus dapat kencing manis berterusan walaupun dah selamat melahirkan anak. Tu yang tak mahu dan sangat risau tu. Muda-muda lagi dah ada diabetes.

 

 

Bila dah disahkan GDM, kenalah buat BSP. Maka bermulalah rutin hidup yang bertambah lagi task harian. BSP ni kita kene check kadar gula dalam darah. BSP ni kene buat tak silap saya 3-4 kali seminggu dan 4 kali sehari.

 

 

Pengalaman saya semasa mengandung
Zoom sikit tangan kene cucuk untuk ambil darah 4 kali sehari, bertabahlah wahai hati…huhu

 

4 kali sehari ye para ibu sekalian. Kalau nurse jenis strict, kene pergi check kat klinik lah. Nak buat kat klinik swasta pun boleh, bayar jer kos dia. Yang tak sanggup tu sebab 4 kali nak kena melayan BSP ni terutamanya kalau perlu ke klinik. Mau terbengkalai satu hari kerja kan.

Saya memang amalkan Shaklee terutamanya ESP. ESP ni rendah indeks glisemik, jadi ESP akan bantu kawal gula dalam darah. Gula dilepaskan secara perlahan-lahan. Sebab tu, secara tidak langsung, ibu hamil akan berasa lebih kenyang dan bertenaga lebih lama dan berpanjangan.

Selain daripada tu, bila kita dah kenyang ni, takdelah nafsu makan tu macam monster…hehe. Bila hamil ni kan, ada masa tu memang rasa nak mengunyah jer kerja dia.

B Complex pun penting sebab ia bantu tukarkan gula kepada tenaga. Tak lah gula yang masuk tu terkumpul jer dalam badan.

Lemak yang baik pun bagus untuk cegah GDM ni. Sebab tu, mak-mak mengandung, sangat elok amalkan juga Omega Guard yang kaya dengan asid lemak Omega-3.

Selain daripada GDM, HB saya sokmo 10-11 gitu. Memang frust dan rasa macam jenuh jer nak naikkan HB ni.

Kalau bab HB ni, VitaLea lah yang banyak tolong ramai ibu mengatasi masalah HB rendah atau anemia ni.

Tapi Alhamdulillah, mengandung anak nombor 3 ni, masalah GDM takde, bacaan HB lebih baik, masalah kejang kaki atau cramp pun tak teruk menyerang macam sebelum ni, membuang dengan lawas (thanks Ostematrix!) dan rasa sihat bertenaga.

Sebab tu, kalau para ibu nak iktiarkan pengalaman hamil yang lebih sihat dan bertenaga, amalkan saja Set Vitamin Mengandung Premium Shaklee sebab set ni telah disusun khas oleh para saintis untuk ibu mengandung. Lengkap dengan keperluan nutrisi untuk ibu dan baby.

Ibu-ibu nak try juga Set Mengandung Premium Shaklee? Kalau Nak beli sendiri menggunakan kad kredit atau debit dengan klik pada ikon di bawah:-

 

cara buat pembelian vivix online

 

Sekiranya memerlukan bantuan saya untuk order Set Vitamin Mengandung Premium ni, boleh segera whatapps saya seperti maklumat berikut ye 🙂

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

(Atau klik terus untuk WhatApps: www.wasap.my/60199377380)

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Comments 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: