Pengalaman Puan Yaya & Puan Azlinda Naikkan HB Semasa Hamil

Dua orang ibu hamil iaitu Puan Yaya dan Puan Azlinda yang merupakan kenalan lama, kebetulan  telah bertemu di klinik kesihatan. Mereka yang membuat check up kehamilan bertukar kisah pengalaman sendiri bagaimana mereka telah berjaya menaikkan bacaan hb yang sentiasa rendah sebelum ini.

 

cara cegah anemia semasa hamil

 

“Assalamualaikum Linda, apa khabar? Tak sangka jodoh kat klinik kesihatan ni. Berapa bulan dah mengandung ni?”, sapa Puan Yaya kepada Puan Azlinda yang dijumpainya secara kebetulan sewaktu check up hamil di Klinik Kesihatan Ampang.

“Waalaikumussalam, Yaya. Alhamdulillah, sihat. Kau sihat? Aku dah 38 minggu. Tak lama lagi dah nak bersalin”, balas Puan Azlinda ramah kepada kenalan sekolahnya tu.

“Ceria aku tengok kau sekarang. Tak macam 6 bulan lepas semasa aku terjumpa kau dekat pasaraya”, sambung Puan Yaya ramah mengenangkan saat pertemuan mereka dulu. Masa tu Puan Azlinda memang nampak lesu tak bermaya di awal usia kandungan beliau.

“Masa tu aku mabuk teruk. Bacaan HB aku jatuh mendadak dan sukar nak naik ke paras normal. Rasa macam mayat hidup. Sekarang ni, Alhamdulillah, sejak aku amalkan Set Vitamin Mengandung Premium Shaklee, semua masalah aku semasa mengandung terutamanya HB rendah dah settle”, bagitau Puan Azlinda dengan ceria disertai dengan mata yang galak bersinar.

“Eh, samalah kita. Akupun macam kau. Sejak amalkan Shaklee ni, rasa sangat best jer mengandung kali ni. HB aku pun cantik jer”, balas Puan Yaya dengan teruja sekali.

Mereka pun bertukar cerita dengan lebih panjang lagi.

 

Testimoni Ibu Hamil Naikkan Bacaan HB

 

By the way, saya memang consume Shaklee since 2011, memang consumer tegar. 5 bulan lepas, saya disahkan pregnant. Inipun hasil consume Set Subur Shaklee (GLA, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Alfafa dan ESP). Since pregnant, saya stop consume Shaklee kerana takut ada side effect kepada baby. So just makan ubat yang Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi.

Semasa kandungan saya 4 bulan, HB saya drop daripada 14 turun 9.93 dan nurse sahkan saya mengidap Mild Anemia. Patut badan saya letih yang amat. Bangun pagi, badan rasa tak sedap. Bila dengar, so, saya tekad consume semula Shaklee dan ambil Set Kehamilan. Daripada testimoni yang saya baca, VitaLea bagus untuk naikkan HB. So saya consume VitaLea, B Complex, Ostematrix, Vitamin C, Omega Guard, ESP.

Alhamdulillah, 2 minggu kemudian, saya check HB saya hari ni dan HB saya naik 11.3! Yeahhh!

Bukan itu ajer, badan dah tak letih, bangun pagi rasa fresh. Selalu susah nak bangun. Rambut pula dah kurang gugur.

– Puan Yaya

 

Kisah check up pregnancy semalam. Berat badan maintain dah 0.5 ke 1 KG tiap-tiap bulan (ada 1 kali je naik mendadak semasa bulan kedua). HB pula maintain pen dengan biru lagi. Yeay, pecah rekod takde pen merah kalini.

Paling best, nurse dah lupa untuk appointment minum air gula sebab segala-galanya ok dah.

Semasa awal-awal pregnant anak pertama dulu, tak nak makan suplemen lain. Makan apa  yang doktor bagi sahaja. Sebab? Macam-macam cerita lah dengar, itu tak bagus, ini tak bagus.

Sudahnya? Diri sendiri terseksa ke hospital, klinik, hospital, klinik. Kali ni, daripada awal consume Shaklee.

Alhamdulillah, berkat doa usaha, ikhtiar dan tawakkal. Mohon agar semuanya berjalan dengan lancar.

Semoga perjalanan kehamilan kali ini dipermudahkan, ameen, ameen.

– Puan Azlinda

 

 

HB meningkat dari bulan ke bulan. Apa yang boleh saya cakap, “Ianya kemanisan dalam kehamilan”.

Jangan dikhuatiri barang yang dah berada 50 tahun dalam pasaran.

Mood Happy. Alkisah check up 26 minggu. Doktor berkata, “Wah, cantiknya hemoglobin (HB) awak. Naik sampai 12. Masih continue vitamin tambah darah yang kita bagi ke?”.

Saya menjawab,” Tak doktor, saya ambil Shaklee sebab 1st pregnancy dulu, HB tak increase pun”.

Doktor tersenyum dan teruskan katanya.

– Puan Azlinda

cara cegah anemia semasa hamil

Tiada apa yang paling membahagiakan seorang ibu hamil apabila disahkan sihat tanpa sebarang masalah kesihatan sewaktu mengandung khasnya bacaan HB. Kalau tak, memang stress kena tahan telinga dengar bebelan daripada nurse kalau bacaan HB tak naik atau sentiasa drop.

Mesti buntu kalau dah makan macam-macam sumber zat besi, senaman naikkan HB dah buat setiap hari tapi HB masih tak normal, kan?

Para ibu sekalian pun nak beriktiar Set Vitamin Mengandung Premium Shaklee untuk naikkan bacaan HB sebagaimana Puan Yaya dan Puan Azlinda?

Boleh hubungi saya segera untuk membantu para ibu sekalian mendapatkan set tersebut.

Tetapi, sekiranya ibu-ibu mempunyai kad kredit atau kad debit dan ingin membuat pembelian sendiri set ini, boleh terus klik pada ikon di bawah ye.

 

cara buat pembelian vivix online

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

(Atau klik terus untuk WhatApps: www.wasap.my/60199377380)

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

7 Comments

  1. Fidah Shah August 14, 2017
    • Naimah Wahab August 18, 2017
    • Naimah Wahab September 14, 2017
  2. Ikhwan August 14, 2017
    • Naimah Wahab September 14, 2017
  3. mrhanafi August 15, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge