Rawatan Penyakit Bell’s Palsy Agar Wajah Kembali Normal

Bell’s Palsy adalah penyakit saraf yang menyebabkan sebelah muka menjadi lumpuh sementara. Namun, sekiranya ia tidak dirawat, keadaan pesakit mungkin akan menjadi lebih teruk atau lebih lama kekal dalam keadaan sedemikian.

 

Cara Rawatan Bagi Penyakit Bell’s Palsy

Rawatan Bell’s Palsy ni ada pelbagai cara, di antaranya ialah:-

 

1) Steroid dan Antiviral

Sebaik sahaja seseorang tu didiagnosis mendapat Bell’s Palsy, mereka ni perlu menjalani MRI atau CT Scan, namun sekiranya sedang hamil, ianya tidak boleh dilakukan. Jadi wanita yang mengandung akan diberikan Prednnisone (steriod) dan Antiviral.

Rawatan ini perlu diberikan dengan segera bagi mengurangkan radang, tekanan atau sebarang jangkitan pada saraf (nerve) seawal yang mungkin.

Jika pesakit mengalami sakit kepala yang amat sangat sampaikan tak boleh bangun dari tidur, mereka akan diberikan painkiller yang sangat kuat. Namun, kesan sampingan selalunya adalah loya, letih, mengantuk serta tak boleh menyusukan bayi.

 

2) Fisioterapi (Physiotheraphy)

Menurut salah seorang pengidap Bell’s Palsy yang telah sembuh, iaitu puan Ima, beliau tak menggalakkan para pesakit buat fisioterapi ni cepat-cepat. Sebabnya, saraf pesakit masih tercedera dan tak boleh menghantar signal untuk bergerak.

Kalau dirangsang atau paksa otot tersebut sebelum masanya, bermakna pesakit telah menghantar signal kepada otot yang salah. Perkara ni akan menyebabkan pesakit mendapat synkenesis.

Synkenesis ni pula adalah pergerakan otot yang salah. Contohnya, kalau kita senyum, mata akan tertutup dan sebagainya. Lama kelamaan ia akan menjadi kekal. Jadinya, perlulah tunggu sehingga saraf pesakit Bell’s Palsy ni sudah baik atau telah menunjukkan tanda-tanda nak bergerak. Masa ni baru disyorkan buat fisioterapi.

 

3) Pembedahan

Selalalunay doktor cadangkan dilakukan pembedahan kepala untuk besarkan laluan saraf supaya laluan tersebut tidak menghimpit saraf yang yang tercedera atau bengkak (radang). Namun pembedahan ni jarang dilakukan sebab sangat berisiko tinggi untuk menjadi pekak.

Rasanya semua orang kalau boleh memang nak elak daripada kene bedah kan?

 

4) Vitamin

Sebenarnya tiada ubat khusus untuk penyakit Bell’s Palsy ni. Selalunya doktor akan mencadangkan agar mengambil Methylcobalamin untuk jangkamasa panjang. Methycobal adalah sejenis Vitamin B12.

 

a) B Complex Bantu Pesakit Bell’s Palsy

Vitamin B Complex Shaklee adalah salah satu alternatif Vitamin B yang dijamin sentiasa berkesan, selamat dan semulajadi.

Pesakit Bell’s Palsy disyorkan untuk menambah dos B Complex ni berbanding pengambilan biasa.

Kesan pantas yang ketara boleh didapati dengan pengambilan B Complex ni adalah lebih bertenaga serta tiada lagi sakit kepala. Walaupun B Complex ini sangat bagus untuk saraf, namun penyakit Bell’s Palsy ni akan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh 100%. Biasanya mengambil masa lebih daripada setahun walaupun tidak sembuh sepenuhnya.

 

simptom dan punca bell's palsy

 

 

Kepentingan Vitamin B Complex Bagi Pesakit Bell’s Palsy adalah:-

  • B1 – meningkatkan perjalanan darah (apabila terkena Bell’s Palsy perjalanan darah berkurangan dalam otot-otot yang tidak aktif) dan boleh mengelakkan daripada berlakunya kematian otot-otot dan sel-sel.
  • B6 – membantu menghasilkan asid amino yang diperlukan bagi pembentukan sel-sel baru.
  • B12 – apabila diambil sebagai sebahagian daripada B Complex, ia boleh membantu mengurangkan keradangan saraf yang tercedera serta menguatkan sistem imun. Methylcobalamin adalah sebahagian daripada B12 yang bukan merupakan komponen asas kepada vitamin B Complex, dan ianya sangat penting untuk pertumbuhan serta membaikpulih saraf yang telah rosak.

B Complex juga sangat sesuai untuk mengurangkan tekanan.

 

B) Vivix Bantu Pesakit Bell’s Palsy

Vivix yang mengandungi anggur muscadine, lobak ungu, elderberi eropah serta polygonum cuspidatum sangat baik untuk membantu pesakit Bell’s Palsy melalui kandungan resveratrolnya yang sangat tinggi. 1 sudu kecil Vivix ni menyediakan sebanyak 100mg resveratrol yang sangat baik untuk membantu menghasilkan sel-sel baru dan memperbaiki sel-sel rosak.

 

vivix untuk kesihatan menyeluruh

 

Vivix juga sangat bagus untuk saraf serta membaiki keradangan pada pesakit Bell’s Palsy.

Vivix turut bertindak mengurangkan kekejangan otot muka dan mengaktifkan kembali otot muka yang telah terkena synkenesis akibat serangan Bell’s Palsy ni.

Adalah amat penting untuk merawat synkenesis kerana jika dibiarkan, iaitu tanpa mengambil Methycobal atau sebarang vitamin untuk saraf, otot muka pesakit akan kelihatan mati kerana tiada pergerakan langsung.

Selaian daripada itu, Vivix ni best sangat sebab ia menyokong penuaan seluar (sel), iaitu melambatkan penuaan sebelum masanya. Yang mengamalkan Vivix ni akan nampak awet muda.  Ini kerana, akibat synkenesis (menjadikan pergerakan otot yang salah), banyak garis-garis (wrinkles) dan kedutan akan muncul. Bila ambil Vivix, garis-garis halus tadi akan menghilang, wajah pun makin berseri-seri.

 

Testimoni Vivix Membantu Pesakit Bell’s Palsy

 

 

simptom dan punca bell's palsy

 

 

simptom dan punca bell's palsy

 

Selain daripada itu, Penjagaan Diri Pesakit Bell’s Palsy ini juga sangatlah penting.

Jadi, kepada pesakit Bell’s Palsy, jangan berputus asa untuk berikhtiar agar penyakit yang nampak sukar nak sembuh ni sebenarnya masih boleh dirawat. Yang penting adalah kesabaran, keazamanan, doa dan tawakkal kepada-Nya.

Sekiranya anda nak mencuba suplemen paling premium iaitu Viviv, Vivix berharga RM 475 sebotol untuk kegunaan sebulan. Kalau nak dapatkan harga special lebih jimat, jangan lupa whatapps saya tau, 019-9377380.

Hubungi saya sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau ingin membuat perkongsian ya 🙂

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

2 Comments

  1. Afiqah March 14, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge