Tips Diet Rendah Karbohidrat

Kajian menunjukkan bahawa diet rendah karbohidrat lebih baik daripada diet rendah lemak pada tahun pertama. Tetapi selepas setahun, penurunan berat badan adalah lebih kurang sama dengan kedua-dua jenis makanan.

 

Namun, pakar pemakanan tidak menggalakkan mengamalkan diet rendah karbohidrat yang terlalu ketat kerana ianya akan menyekat mengambil makanan tertentu seperti biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu.

 

 

diet rendah karbohidrat

 

Pelan Diet Rendah Karbohidrat

 

Bagi diet rendah karbohidrat, anda dicadangkan melakukan perkara-perkara berikut:-

 • Limitkan karbohidrat di antara 0-30 gram sehari. Berapa banyak sukatannya adalah bergantung kepada berapa banyak berat badan yang anda ingin kurangkan.

 

 • Elakkan makanan yang mengandungi kentang, nasi, roti, tepung dan gula.

 

 • Pastikan mengambil protein dalam setiap hidangan. Makan 1/2 gram protein untuk setiap berat badan ideal anda. Anggarannya adalah antara 60-85 gram untuk saiz setiap orang.

 

 • Minum 8-12 gelas (8 aun setiap gelas)Ā  air kosong setiap hari untuk menyahkan toksin daripada tubuh.

 

 • Makan makanan secara keseluruhannya seperti bijirin penuh, jika boleh biarlah organik dan mentah.

 

 • Pilih lemak yang sihat. Minyak zaitun, avocado dan kekacang adalah pilihan bijak berbanding mentega dan keju.

 

 

AWAS!!!

Diet jenis ini kurang bersesuaian untuk pengidap penyakit buah pinggang. Ini kerana terlalu banyak protein akan membebankan buah pinggang.

 

Kalau anda rasa sukar nak ikuti plan diet rendah karbohidrat ni, apa kata ikut Tips Makan Nasi Untuk Kurus? Mesti lagi menggembirakan kita rakyat Malaysia ni. Dah nama pun makanan ruji kita kan? Tapi perlu tahu caranya bagaimana.

 

 

Diet Bersama Shaklee

 

Kalau anda nak gantikan meal anda, pilihan terbaik adalah Cinch Shake. Cinch Shake ni merupakan protein yang kaya dengan serat. Tapi boleh jadi sekali sahaja meal replacement anda dalam sehari tau. Boleh pilih nak gantikan breakfast, lunch atau dinner.

variasi resipi cinch shake mix shaklee

Cinch Shake Mix Shaklee di dalam 3 perisa berbeza

 

 

Lagipun, Cinch Shake ni sangat membantu untuk anda yang nak kurus sebab ia mengandungi leucine yang bantu tubuh anda membina otot-otot yang sihat. Cinch Shake ni boleh dijadikan snek selepas senaman serta membantu anda mengelakkan berlakunya yo-yo diet.

 

Selain daripada itu, banyak resipi bancuhan Cinch Shake yang anda boleh buat. Cinch Shake ni memang alternatif istimewa bagi anda yang sedang berdiet.

 

Tapi kalau anda nak kesan inch loss seawal 2 minggu, sangatlah disyorkan combo kan Cinch Shake ni sekali dengan Omega, Lecithin, Alfafa dan HerbLax.

 

 

Anda ingin cuba berdiet dengan Cinch Shake?

 

Anda boleh Order Sendiri Cinch Shake mengikut perisa kegemaran anda atau hubungi saya untuk membantu šŸ™‚

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Shaklee ID: 1001144

4 Comments

 1. suri October 21, 2014
  • Naimah Wahab October 21, 2014
 2. ohcikgu October 23, 2014
  • Naimah Wahab October 24, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge