Tips Jiwa Tenang & Hidup Kembali Bersemangat

Sebagai seorang manusia, walaupun kita memiliki segala-galanya, ada kemewahan, ada pangkat, ada nama dan kemasyhuran, tapi segalanya seperti tidak lengkap tanpa hadirnya rasa tenang dalam jiwa.

Bila kita dah berserabut, segala apa yang kita miliki seperti tidak ada sebarang makna untuk kita.

Sememangnya hidup kita ni penuh dengan cabaran. Yang membezakan cabaran tu adalah cara bagaimana kita nak handle perkara tersebut.

Kalau hati tak tenang, memang mudah untuk kita bertindak di luar batasan kemanusiaan dan agama.

Sesungguhnya ketenangan hati ni akan hadir apabila kita banyak mengingati Tuhan seperti sentiasa berzikir dan mengaji al-Quran.

Tapi memang ada je kes, orang yang dah lepas berzikir atau mengaji sekali pun, jiwa masih tak tenang. Down dan moody semacam jer.

Sebenarnya, jiwa yang tidak tenang serta hidup sentiasa hilang semangat ni sangat berkait rapat dengan keperluan nutrisi kita.

 

 

 

Apabila badan kita kekurangan nutrisi tertentu, sambungan signal di dalam otak tidak dapat berfungsi dengan baik.

Jadi, secara tidak langsung, ia turut memberi impak terhadap emosi, mood dan semangat hidup (motivasi).

 

4 Nutrisi Penting Untuk Jiwa Tenang & Hidup Bersemangat

 

4 jenis nutrisi yang menjadikan hidup kita lebih bersemangat, ceria dan tenang ialah:

 

1. Vitamin-vitamin B

Vitamin B membina sel-sel otak yang baru dan menyokong fungsi serotonin.

Serotonin sangat dikenali sebagai hormon yang mencetus rasa gembira dan tenang.

 

2. Omega-3

18% daripada berat otak kita adalah terdiri daripada Omega-3.

Kekurangan Omega-3 akan memberi kesan besar kepada mood, kawalan perasaan serta ingatan.

 

3. Vitamin D

Kekurangan Vitamin D boleh mengakibatkan depresi dan kemurungan.

 

4. Asid Amino

Jika kekurangan Asid Amino, seseorang tu akan menjadi tidak dapat mengawal perasaan, kurang bermotivasi dan terlalu beremosi, senang cakap macam mudah nak sentap lah.

 

Dapatkan segera Set Jiwa Tenang ini untuk mengembalikan semangat, keceriaan serta ketenangan hidup yang semakin hilang. Boleh hubungi saya seperti di bawah:

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

(Atau klik terus untuk WhatApps: www.wasap.my/60199377380)

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge