Cara Merawat & Merendahkan Risiko Thalassemia

Pengidap Thalassemia memang terdedah kepada risiko Anemia. Anemia kronik boleh menjejaskan fungsi organ dalaman dan seterusnya boleh membawa maut. Namun setiap penyakit pasti ada ubatnya melainkan maut. Jadi, sememangnya terdapat beberapa alternatif untuk merawat Thalassemia ni.

Bagi pembawa Thalassemia pula, mereka memang seperti orang normal. Tidak berbahaya. Namun, langkah pencegahan awal perlu diambil bagi memastikan anak-anak yang bakal dilahirkan bebas daripada Thalassemia Major.

Sebab itulah, sebelum kita berkahwin, kita perlu menjalani ujian saringan darah untuk mengesan sama ada kita sememangnya bebas Thalassemia atau hanya menjadi pembawa Thalassemia. Jadi, kita boleh tahu bagaimana risiko pewarisan Thalassemia daripada pasangan ibu bapa terhadap anak-anak mereka.

 

Cara Merawat & Mengurangkan Risiko Thalassemia

Bagi yang telah mendapati yang anak-anak mereka mengidap Thalassemia, beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan seperti berikut:-

 

1) Folic Acid (Thalassemia Minor)

Pembawa Thalassemia atau atau pengidap Thalassemia minor sangat digalakkan mengambil suplemen Folic Acid (Asid Folik) setiap hari. Ia bertujuan untuk menggalakkan lagi penghasilan sel darah merah yang sihat.

Pilihan suplemen Asid Folik terbaik yang mudah didapati ialah B Complex yang lengkap dengan gabungan pelbagai jenis Vitamin B termasuk Asid Folik.

 

2) Pemindahan Darah

 

simptom dan punca thalassemia

 

Pemindahan darah adalah salah satu cara untuk pengidap Thalassemia menyambung nyawa. Namun masih terdapat kesan sampingan yang terpaksa dihadapi oleh mereka. Di antaranya ialah:-

  • terdedah kepada risiko mendapat penyakit HIV, Hepatitis B dan Hepatitis C.
  • kerosakan organ dalaman seperti pankreas,  hati dan jantung akibat longgokan dan lebihan zat besi ekoran daripada kebergantungan terhadap pemindahan darah yang kerap.
    • namun demikian, risiko ini dapat dikurangkan melalui proses chelation (chelation therapy) iaitu proses pembuangan lebihan zat besi.

 

3) Pemindahan Sum-sum Tulang

Pemindahan sum-sum tulang adalah pilihan terakhir dan paling disarankan oleh kebanyakan pakar perubatan dalam merawat Thalassemia.

Namun demikian, kos pembedahan ini sangatlah tinggi iaitu mencecah sehingga RM 500 ribu seorang.

 

4) Resveratrol Sebagai Alternatif Perubatan Thalassemia

Terdapat kajian dari luar negara yang mendapati resveratrol antara bahan yang berupaya membantu pesakit Thalassemia untuk terus hidup.

Kajian tersebut dijalankan oleh sekumpulan penyelidik dari Itali terhadap resveratrol ekoran kerana kos perubatan Thalassemia yang terlalu mahal.

 

Kat Mana Nak Dapatkan Resveratrol Ni

Kalau di Malaysia, resveratrol boleh didapati di dalam sebotol Vivix. Beruntung rakyat Malaysia yang diberikan Allah rezeki mudah nak perolehi resveratrol ni. Tapi kalau tinggal kat luar Malaysia pun, masih ada cara untuk mendapatkannya.

Testimoni Pesakit Thalassemia Berikhtiar Dengan Vivix

 

simptom dan punca thalassemia

Testimoni di atas merupakan pengalaman benar daripada Puan Lina. Beliau mempunyai adik beradik yang mengidap Thalassemia. Sangat sayu apabila 2 orang kakak beliau telah meninggal dunia (Al-Fatihah buat arawah) dan sempat menjalani proses pemindahan darah.

Ekoran kehilangan kakak-kakak tercinta, untuk adik lelaki bongsu mereka yang juga mengidap Thalassemia, Puan Lina telah mengambil keputusan untuk berikhtiar dengan Vivix. Alhamdulillah, adik beliau tidak perlu menjalani pemindahan darah dan sihat bertenaga.

 

 

simptom dan punca thalassemia

Vivix ni baru berharga RM 475. Kalau nak dibandingkan dengan RM 500 K, apalah sangat kan. Lagipun kita boleh mengelakkan risiko pembedahan yang ada dalam merawat Thalasemia ni. Sekarang ni, Vivix ada special offer tau. Kalau nak cuba Vivix, jangan lupa hubungi saya ye.

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: Myliferia

Shaklee ID: 1001144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge