Fungsi Protein Soya Bagi Pelajar

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂

Pertama kali entri berkenaan pelajar ni….hehehe.

Biasanya banyak dilema yang sering pelajar hadapi terutama time nak final exam kan? Nak kene stay up lah, nak kene submit assignment lah, badan penat lah, nak kene join aktiviti wajib lah. Tu tak termasuk lagi masalah kecantikan diri seperti jerawat, kulit kusam, kulit kering, jeragat dan sebagainya.

 

student, pelajar cergas dan bertenaga

 

Jadi apa kaitannya protein soya dalam ESP Shaklee dengan pelajar ni?

 

Di antara fungsi dan kebaikan protein soya ESP Shaklee ialah:-

 

#1: Tingkatkan Keupayaan Memori

Menurut satu kajian China-Jepun yang baru, peptida daripada kacang soya boleh mempengaruhi sistem imun dan hormon yang  dikaitkan dengan emosi, dan akhirnya meningkatkan fungsi otak.

Apabila fungsi otak dapat dirangsang dan dipertingkat, secara tidak langsung ianya menjadi semakin tajam dan  semakin berupaya untuk mengingat.

 

#2: Tenaga Yang Berpanjangan

Para pelajar yang selalu bergiat aktif dalam sebarang aktiviti sangat disarankan mengambil ESP. ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah. Dengan kata lain, ia akan mengawal pelepasan gula yang akan ditukar kepada tenaga dalam darah secara perlahan-lahan. Sebab tu, rasa segar dan bertenaga lebih lama.

 

glisemik index

Jadi, kalau terpaksa stay up nak study atau buat assignment, tak lah cepat rasa mengantuk.

 

#3: Sarapan & Snack Segera Yang Berkhasiat

Bersarapan dengan ESP, membolehkan para pelajar akan berasa kenyang lebih lama. Takdelah pukul 11 pagi dah rasa nak pitam kerana kelaparan. Mengambil sarapan berkhasiat amat penting kerana ia menentukan kualiti keseluruhan hari pelajar. Banyak Resepi ESP yang kita boleh buat, tau.

Kalau di tengah-tengah malam terasa lapar pun, boleh ambil ESP ni. 🙂

 

#4: Kawal Berat Badan

Masalah obesiti di kalangan para pelajar pun agak tinggi. Masa ni, para remaja terutamanya dah mula bimbang dan malu kalau mempunyai berat badan berlebihan.

Faktor indeks glisemik yang rendah tadi juga turut memberikan rasa kenyang yang berpanjangan sekaligus mengelakkan para pelajar selalu rasa ingin mengunyah. Jadi boleh beri tumpuan dan kosentrasi yang lebih untuk aktiviti pembelajaran dan ko-kurikulum.

Kesan sampingannya, boleh menurunkan berat badan. 🙂

 

#5: Membina Otot Yang Sihat

Berkait rapat juga dengan kurus. Apabila para pelajar dah kurus terutamanya yang mengambil supplement pemecah lemak seperti Omega dan Lecithin, ruang-ruang kosong yang dahulunya adalah lemak akan diisi dan dibina kembali dengan otot-otot yang sihat.

Tubuh yang lebih banyak komposisi otot akan mempunyai metabolisma badan yang lebih tinggi. Lagi tinggi metabolisma, lagi banyak kalori terbakar.

 

#6: Gastrik

Ramai pelajar yang tak dapat nak menjaga makan dengan betul dan teratur akibat sibuk sehingga terkena gastrik kan? Gastrik ni biasanya akan menyebakan penghidap berasa pedih hulu hati, sakit dan kembung perut.

Keadaan ini disebabkan oleh jus gastrik yang berasid telah banyak terkena dinding perut ekoran kerana perut kosong dan tiada makanan untuk dihadamkan.

ESP yang bersifat alkali mampu bertindak membantu nuetralkan asid tadi.

 

#7: Masalah Kecantikan

Peringkat umur para pelajar yang kebanyakkan adalah remaja selalunya mudah mengalami masalah kulit seperti jerawat. Akibat hormon berada di tahap yang agak aktif, maka ramai pelajar yang mengalami masalah ini.

Bahan utama ESP adalah protein soya. Protein pula adalah asas pembinaan sel yang sihat. Sebab itu ESP ni dapat membantu mengurangkan sekaligus menghilangkan masalah kulit seperti jerawat, parut jerawat, jeragat dan kulit kusam.

Dapat lagi bonus rambut dan kuku yang sihat serta berkilat. Tapak kaki yang pecah-pecah pun beransur hilang.

 

 Best kan ESP ni?

 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan ESP untuk diri sendiri atau anak-anak yang ternyata berkesan, selamat, 100% semulajadi dan mesra alam ini, boleh contact saya ye.

 

Terima kasih 🙂

 

Shaklee Independent Distributor

 

 

 

2 Comments

  1. Mizz Aiza March 6, 2014
    • Naimah Wahab March 6, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge