Hyperthyroidsm vs Hipothyroidsm dan Cara Rawatan

Entri kali ini adalah kesinambungan daripada entri Apakah Penyakit Tiroid. Entri istimewa ini adalah hasil daripada perbincangan dan carian maklumat kumpulan kami. Tu yang rasa teruja lain macam nak share cepat-cepat ni…hehehehe

 

Ok, back to the topic 😛

 

Apakah Hyperthyroidsm & Hipothyroidsm?

 

Hyperthyroidism (Hipertiroidisme) dan Hypothyroidism (Hipotiroidisme) merupakan jenis-jenis penyakit thyroid (tiroid) yang agak popular dan sering berlaku. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang penyakit ini, bolehlah merujuk kepada entri Apakah Penyakit Tiroid.

 

hyperthyroidisme-hipertiroidisme

Salah satu kesan hipertiroidisme

 

hypothyroidism-hipotiroidisme

Simptom-simptom Hipotiroidisme

 

Hyperthyroidism berlaku apabila kandungan iodin (T3 & T4 tinggi, TSH rendah) menjadi terlalu tinggi akibat hormon thyroid yang terlalu aktif manakala Hypothyroidism adalah sebaliknya.

 

Bagaimana Membantu Merawat Hyperthyroidism (Hipertiroidisme) dan Hypothyroidism (Hipotiroidisme)?

 

Supplement Shaklee bagi Set Tiroid yang disyorkan untuk kedua-dua jenis tiroid ini ialah B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix dan Zinc.

Bagi penyakit Hyperthyroidism (Hipertiroidisme), sangatlah disarankan menambah ESP.

Bagi penyakit Hypothyroidism (Hipotiroidisme), sangat disyorkan menambah VitaLea.

 

Bagaimana ESP Membantu Pesakit Hyperthyroidism (Hipertiroidisme)?

 

Kandungan utama ESP ialah protein soya. Nama pun dah Energizing Soy Protein, kan? Soya mengandungi goitrogen. Goitrogen bertindak inhibit (menghalang) sintesis (produksi) hormon tiroid dan menganggu metabolisma iodin yang akhirnya akan merencatkan fungsi tiroid.

Dengan kata lain, soya akan bind (ikat/menghalang) pembentukan serta pertambahan iodin dalam tubuh. Justeru itu, kandungan iodin yang berlebihan tadi dapat dikawal sekaligus dikurangkan. Iodin yang terlalu tinggi adalah sangat merbahaya kerana dibimbangi akan terkena thyroid stroke.

Jangan sesekali memberikan ESP kepada pesakit Hypothyroidism (Hipotiroidisme).

 

Bagaimana VitaLea Mambantu Pesakit  (Hipotiroidisme)?

 

Hypothyroidism ni berlaku apabila hormon tiroid kurang aktif atau kandungan iodin terlalu rendah. VitaLea dapat membantu pesakit Hypothyroidism kerana VitaLea mengandungi iodin. Secara tidak langsung, VitaLea akan meningkatkan lagi jumlah iodin di dalam badan.

 

Memandangkan pesakit tiroid ini boleh menjadi hyper atau hipo, maka pengambilan sebarang supplement perlulah dengan mendapatkan nasihat doktor. Pesakit perlu sentiasa berada di bawah pantauan doktor bagi memastikan kandungan iodin boleh berada pada paras normal.

 

Nota: Perasaan seronok dan teruja untuk berkongsi masih terasa. Inilah hebatnya apabila berada di dalam kumpulan yang betul, ahli kumpulan yang betul, matlamat yang betul. Kalau nak join saya, bagitau jer lah eh. Mesti tak nyesal. 🙂

 

Terima kasih :)

 

Shaklee Independent Distributor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge