“Never Say Never” Macam Mana Menjadi Motivasi?

Assalamualaikum dan salam sejahtera 🙂

 

Tajuk dah macam lagu Justin Bieber plak! Tapi memang lagu anak omputeh cute tu pun. Saya bukan nak bergossip pasal Justin Bieber dengan Salena Gomez, peminat dia pun bukan tau, tapi nak bawa topik tentang lirik lagu ni.

 

Kalau dihayati dengan bersungguh-sungguh dengan mata hati, lagu ni sebenarnya sangat beraura dalam memberi semangat dalam kehidupan kita.

 

 

never give up

 

Lagu yang penuh dengan kata-kata motivasi. Never say never, maknanya lebih kurang, jangan kata tak boleh, pasti boleh, jangan mudah berputus asa, kuatkan semangat, dan yang seumpama dengannya.

 

Tapi sila abaikan part rap pada minit ke 2.26-2.43. Lirik tu ada kaitan dengan agama diaorang. Yang saya tekankan hanya lirik-lirik motivasi yang sangat membakar semangat.

 

Kat bawah ni adalah video klip lagu tersebut beserta lirik dan terjemahan dalam bahasa Indonesia yang saya copy & paste jer. Saya tak translate lah ye, sure boleh faham, kita kan satu rumpun?. 🙂

 

 

 

Never Say Never | Justin Bieber feat. Jaden Smith

 

I never thought that I could walk through fire
Tak pernah kukira aku bisa melintasi bara api
I never thought that I could take the burn
Tak pernah kukira aku bisa menahan panas terbakar
I never had the strength to take it higher
Tak pernah aku punya kekuatan untuk naik ke tempat lebih tinggi
Until I reached the point of no return
Hingga kucapai titik tak bisa kembaliBRIDGE
And there’s just no turning back
Dan tak ada jalan kembali
When your hearts under attack
Jika hatimu tak tahan banting
Gonna give everything I have
Aku kan berusaha semampuku
It’s my destiny
Inilah takdirkuI will never say never! (I will fight)
Aku takkan pernah berkata tak mungkin (aku kan berusaha)
I will fight till forever! (make it right)
Aku akan terus berusaha! (mencapainya)
Whenever you knock me down
Tiap kali kau jatuhkan aku
I will not stay on the ground
Aku takkan diam saja
Pick it up
Bangkitlah
Pick it up
Bangkitlah
Pick it up
Bangkitlah
Pick it up up up
Bangkitlah
And never say never
Dan jangan pernah berkata tak mungkin
I never thought I could feel this power
Tak pernah kukira bisa kurasakan kekuatan ini
I never thought that I could feel this free
Tak pernah kukira bisa kurasakan kebebasan ini
I’m strong enough to climb the highest tower
Aku cukup kuat untuk mendaki menara tertinggi
And I’m fast enough to run across the sea
Dan aku cukup cepat untuk seberangi lautan

BRIDGE

CHORUS

Here we go!
Mari mulai
Guess who?
Tebak siapa?
JSmith and Jb!
JSmith dan JB!
I gotcha lil bro
Aku punya adik

I can handle him
Aku bisa mengalahkannya
Hold up, aight?
Tunggu saja
I can handle him
Aku bisa mengalahkannya

Now he’s bigger than me
Kini dia lebih besar dariku
Taller than me
Lebih tinggi dariku
And he’s older than me
Dan dia lebih tua dariku
And stronger than me
Dan lebih kuat dariku
And his arms a little bit longer than me
Dan lengannya sedikit lebih panjang dariku
But he ain’t on a JB song with me!
Namun dia tidak di lagu JB bersamaku

I be trying a chill
Aku akan berusaha santai

They be trying to side with the thrill

Mereka akan berusaha memihak pada kegembiraan
No pun intended, was raised by the power of Will
Ini bukan lelucon, dibesarkan oleh kekuatan kehendak

  SILA ABAIKAN – Like Luke with the force, when push comes to shove
Seperti Luke dengan kekuatannya, saat tekanan menerjang
Like Cobe with the 4th, ice water with blood
Dengan Cobe dengan lemparan keempat, air es dengan darah  – SILA ABAIKAN

I gotta be the best, and yes
Aku harus menjadi yang terbaik, dan ya
We’re the flyest
Kami yang terkeren
Like David and Goliath
Seperti Daud dan Goliath
I conquered the giant
Kutaklukkan raksasa
So now I got the world in my hand
Maka kini dunia dalam genggamanku
I was born from two stars
Aku lahir dari dua bintang
So the moon’s where I land
Maka bulanlah tempatku berada

CHORUS (2x)

Ni bukan main redah never say never pada semua perkara yer. Kalau hukum Allah tu, yang haram tetap haram 🙂

 

Sekiranya anda berasa lemah semangat, berserabut, keseorangan, tiada arah tuju, bertafakurlah sejenak. Pulanglah ke pangkuan Allah Taala, Dia adalah pemilik atas setiap sesuatu. Dunia ini hanyalah pinjaman. Pilihlah menjadi jiwa yang tenang agar kebangkitan kita di dunia ini menjadi saham yang berganda di akhirat.
Terima kasih wahai pembaca yang dirahmati Allah sentiasa 🙂
Shaklee Independent Distributor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge