Suplemen Untuk Bantu Kurangkan Masalah Obesiti Kanak-kanak

Masalah obesiti yang melanda negara kita sebenarnya berada pada tahap yang sangat serius serta membimbangkan. Menurut laporan MStar yang diterbitkan pada 17 November 2013, Malaysia menduduki tanda ke-6 bagi masalah obesiti di rantau Asia Pasifik dan mendahului senarai di Asia Tenggara bagi masalah obesiti dan kencing manis.

 

cara turunkan badan kanak-kanak gemuk

 

Masalah obesiti ni bukan sahaja ketara berlaku di kalangan orang dewasa, malah turut melibatkan kanak-kanak. Malah, kalau kita pergi melancong ke negara jiran seperti Vietnam pun, diaorang memang dapat agak yang kita ni berasal dari Malaysia kalau ada di kalangan kita yang agak berisi. Kata diaorang, orang Malaysia ni gemuk-gemuk (walaupun tidak semua), adussss, kene sedas atas dahi.

Berbalik kepada masalah kegemukan di kalangan kanak-kanak, terdapat 7 Tips Mengatasi Obesiti Anak Kecil yang boleh di amalkan bagi mengurangkan sekaligus bantu mengelakkan masalah berat badan berlebihan ini berlarutan.

 

Vitamin Bantu Mengawal & Mengurangkan Masalah Obesiti Kanak-kanak

 

Keistimewaan Meal Shake Shaklee

 

#1: Meal Shake

Meal Shake ini adalah multivitamin yang mengandungi lebih 19 jenis Vitamin, Mineral dan Zat yang diperlukan oleh tubuh bagi menampung sebarang kekurangan nutrisi di kalangan kanak-kanak.

Kanak-kanak yang obesiti lebih suka mengambil makanan rapu, jadi dengan multivitamin ni, sekuramng-kurangnya, kanak-kanak tersebut mendapat zat yang sepatutnya diperlukan untuk proses pembesaran.

Dalam kes Obesiti, Meal Shake ni dapat mengurangkan selera makan kanak-kanak terhadap makanan rapu.

Meal Shake ni juga mengandungi Lecithin Soya yang mana akan bekerjasama dengan vitamin larut lemak yang lain bagi membakar lemak dalam tubuh kanak-kanak yang obes.

Selain daripada itu, Meal Shake ni tinggi serat. Serat ni berfungsi untuk memberikan rasa kenyang yang berpanjangan kepada kanak-kanak obes di samping memudahkan proses detoksifikasi (membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari usus).

Bila dah buang lemak dan proses pembuangan lancar, serta kurang selera makan terhadap makanan ringan, secara tak langsung, Meal Shake ni bantu kanak-kanak obes menjadi lebih kurus secara sihat.

Setiap hidangan Meal Shake mengandungi 120 kalori sahaja dan boleh dihidangkan suam atau sejuk, juga boleh dikisar bersama jus buah yang lain atau dijadikan smoothie yang lazat.

 

Minyak Ikan Terbaik di dunia

Minyak Ikan Terbaik

 

#2: Omega Guard

Omega Guard ni, walaupun agak famous sebagai vitamin genius di kalangan kanak-kanak, ianya turut bantu proses pembakaran lemak di kalangan kanak-kanak obes.

Malah lemak-lemak lama yang terpendam dalam tubuh kanak-kanak tersebut turut dapat dibakar dengan lebih baik lagi.

 

Meal Shake dan Omega Guard ni boleh diamalkan kepada anak-anak seawal usia 1 tahun yang telah minum formula dan makan makanan pejal. Ianya bukan sahaja baik untuk mengatasi masalah berat badan berlebihan, tetapi membantu tumbesaran anak-anak dengan lebih sihat dan cergas.

Tapi para ibu bapa perlu ingat, pemberian suplemen ni bukan bererti nak tampung atau flush segala bahan kimia daripada makanan ringan yang kanak-kanak makan, tapi hanya sebagai penyokong keperluan zat yang perlu.

Nama pun suplemen (makanan  tambahan) kan? Jadi para ibu bapa perlu memastikan agar makanan berkhasiat dibekalkan kepada anak-anak setiap hari di samping menggalakkan aktiviti fizikal untuk mereka.

Semoga anak-anak kita terus membesar dengan sihat, cergas, ceria dan bersahsiah tinggi sentiasa.

 

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Page: KurusLangsingSebelumRaya

Shaklee ID: 1001144

 

5 Comments

  1. mika June 5, 2015
  2. nina June 5, 2015
    • Naimah Wahab June 6, 2015
  3. titan June 6, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge