Perbezaan Rasa Lapar & Rasa Haus Agar Tidak Terlebih Kalori

Pernah tak korang sedang dalam misi kururskan badan tiba-tiba berasa berasa lapar, padahal baru 1 jam ambil Set Kurus Shaklee, atau produk pembekal tenaga dan rasa kenyang yang lama seperti ESP, Cinch Shake, Performance Drink atau Cinch Tea?

Opss, tayangan perdana jap…hehe

Boleh juga layan video akak ni yang kurus sampai 20 KG.

 

 

Kenapa Cepat Sangat Rasa Lapar?

Situasi kat atas ni sebenarnya terjadi kerana tubuh kita kekurangan air. Bila kita ambil suplemen, lagi-lagilah perlukan air. Sebab tu, bila start pengambilan vitamin tambahan ni, kita sangat disyorkan minum dalam 3 Liter air sehari.

 

Tips Bagaimana Nak Bezakan Kita Lapar @ Haus

Apabila kita berasa lapar, minum segelas air dan tunggu selama 10 minit. Kalau kita masih lapar lepas tu, maknanya memang kita betul-betul lapar.

 

Apa Perlu Buat Kalau Lapar

Jika kita berasa lapar di antara waktu makan utama, contohnya selepas bersarapan (9 pagi hingga 12 tengahari) dan lunch (2 petang hingga 6 petang), bolehlah mengambil snek. Tapi nak pilih snek yang bagaimana.

 

Tis Kurus Mudah dan Cepat

Snek Sihat Di Antara Waktu Makan Utama

Snek sihat di antaranya ialah biskut tawar, kekacang, buah-buahan kering seperti kurma, kismis, buah tin, aprikot, buah-buahan segar atau kuih-muih (sebak-baiknya rendah kalori) dalam kuantiti yang kecil.

Sangat disyorkan ambil Cinch Tea sewaktu snek time bagi meningkatkan metabolisma tubuh dan sebagai pemberi tenaga (energy booster).

 

Tips Tidak Mudah Berasa Lapar Agar Boleh Kekal Langsing

Bagi membantu mengurangkan rasa lapar yang melampau sebelum waktu makan utama (sarapan, makan tengahari & makan malam), di antara tips mudah yang boleh diikuti ialah:-

 

#1: Pilih Menu Berserat Tinggi Sewaktu Bersarapan

Boleh mengambil oat, nestum, pisang, epal, ESP, Cinch Shake sebagai sarapan. Saya suka bancuh ESP bersama susu, oat dan nestum untuk sarapan pagi yang sihat dan bertenaga.

Selain daripada itu, boleh juga mengambil Cinch Tea yang dicampur madu, Performance Drink dan Vivix sebagai minuman pagi. Memang super power lah jadinya, inshaa Allah. Boleh nak bancuh sejuk atau panas, tapi kalau sejuk, lagi tinggi kadar metabolisma tubuh kita 🙂

 

#2: Banyakkan Minum Air Kosong

Minum air 1 Liter untuk setiap 25 KG berat tubuh kita. Jadi sebaik-baiknya adalah paling kurang  3 Liter air diperlukan. Sukat betul-betul ye. 3 Liter sehari semalam. Ramai jer rasa macam dah minum air banyak. Padahal 1 Liter pun belum tentu, kan, kan?

Air yang mencukupi sangat penting untuk tubuh kita menjalankan fungsi-fungsinya dengan baik. Suplemen pun perlukan air yang cukup untuk berfungsi secara optimun.

Air yang disyorkan adalah air bertenaga seperti air zam-zam (paling terbaik), air mineral, air yang ditapis seperti menggunakan penapis air Shaklee Water Picher yang sangat mudah dan ringan tu.

Air beralkali pun bagus untuk tubuh. Saya suka amalkan air suam yang diperah lemon pastu rendam bersama kulit. Lemon ni bila masuk tubuh kita, sistem badan akan tukarkannya kepada alkali.

 

#3: Makan Dengan Perlahan

Ni sunnah Nabi SAW ni. Kunyah 40 kali sebelum telan. Kunyahan yang perlahan bantu kita rasa kenyang dan cegah kita daripada terlebih makan.

Ada berani? Macam payah jer nak amalkan kan? Tapi siapa kata kita tak boleh buat, ye tak? Acu cuba try test dulu!

 

#4: Ambil Banyak Protein, Kurangkan Karbohidrat

Dalam proses diet, kalau boleh ambil 1x hidangan karbohidrat sahaja. Pastikan hidangan kita lengkap dengan protein dan sayur-sayuran.

Protein sangat baik untuk mengawal berat badan kerana protein akan memberikan rasa kenyang lebih lama.

Jika badan bukan tahap obesiti melampau, boleh amalkan tips kurus dengan nasi.

 

Kalau ikutkan, banyak lagi tips, tapi cuba amalkan yang ni dahulu. Tengok macam mana keberkesannya. Lepas tu jangan lupa share hasilnya ye 🙂

 

Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

 

Naimah Wahab

SMS/WhatApps: 019 – 937 7380

Facebook: Naimah Wahab

Shaklee ID: 1001144

 

4 Comments

  1. titan May 7, 2015
    • Naimah Wahab May 10, 2015
  2. Khir Khalid May 7, 2015
    • Naimah Wahab May 10, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge